Wat vind jij ervan?

Euro Grass BV
Bedrijf

TerraLife Landsberger Gemenge

43


TerraLife Landberger Gemenge is een modern dubbeldoelgewas. In korte tijd produceert Landsberger Gemenge veel eiwitrijk ruwvoer. Bovendien laat het een gezonde bodem achter. Het bestaat uit inkarnaatklaver, winterwikken en italiaans raaigras.
Inkarnaatklaver en winterwikken zijn vlinderbloemig en produceren stikstof via rhizobium bacteriën. Het italiaans profiteert van de stikstof en maakt enkele zware maaisnedes.mogelijk. Inzaai in juli na bloembollen, vroege aardappelen of erwten is ideaal. Zo oogst u veel eiwitrijk ruwvoer in korte tijd terwijl de bodemweerbaarheid toeneemt!
Bij inzaai in juli kan een hoogwaardige snede worden gemaaid vóór de winter. Het italiaans raaigras gaat dan de winter over.
Bij latere zaai bijvoorbeeld eind augustus wordt er in het najaar niet gemaaid. De winterwikken en inkarnaatklaver zijn winterhard. Er ligt een zware snede in het voorjaar in het verschiet waarna een gezonde bodem klaar ligt voor het volggewas.
TerraLife Landsberger Gemenge:
Zaaitijd: tot half september
Zaaiadvies: 50 kg/ha
Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • JackS
  Panellid

  Een beetje olie over de roosters en weg is de schuim !!

 • Dpj

  die techniek ken ik, maar helpt maar tijdelijk en zal ook niet erg goed gevonden worden door de milieu mensen... ben meer op zoek naar een duurzame oplossing

 • Johan Harbers

  Natuurlijke olie

 • gerrit coppens
  Panellid

  Toen ik meer vee had, kreeg ik er ook last van. Ik denk dat het aan de samenstelling van het voer ligt. Schuimvorming ontstond nadat het voerspoor traject zijn intrede deed
  We werken met het voerspoor aan het terugdringen van mineralen.
  Hierdoor veranderd de samenstelling van de mest. Mogelijk gaat hierdoor mest gemakkelijker schuimen. Maar dit is een inschatting, ik weet niet of deze relatie wetenschappelijk onderzocht is

 • Dpj

  Wat moet ik me bij voerspoor indenken? Er is me verteld dat het aan de vertering van het voer ligt? Olie hebben we ook geprobeerd maar dat werkt een week of zo. (grote stal dus hoop olie nodig)

 • super

  Daar heb ik nog nooit van gehoord.Zal wel aan de voer samen stelling leggen

 • Angelo368

  Roosters hebben we op het laatst wel, maar dan vooral op plekken, zoals onder de waterbakken.... Verder komt het op het laatst ook achter de stal tussen de put deksels door, dan staat er zo'n hele bobbel schuim op en wanneer je het er dan afveegt komt het ook meteen weer omhoog...heel apart maar ik denk dat het iets met de voer samenstelling te maken heeft..Maar eens oplossing..nee, dit jaar kwam het de laatste paar weken voor het sleepslangen pas dus toen was het geen probleem..

 • henk fledderus

  met mest transport en injecteren heb ik wel regelmatig zulke problemen gezien.
  we hadden nieuwe een ondergrondse mest silo, (400 m3) die werd vol gereden met varkens stront en een dag later hadden we het zelfde als angelo 368 beschrijft. volgens mij reden we toen een 80 kuub weg voor we weer op het oude pijl waren.
  zelf heb ik wel exteem schuim vorming gezien tijdens het mengen van mest soorten. kalver mest en vankens mest samen en een schuim kraag op die een kroeg baas laat bloosen.
  normaal is dan een bekertje diesel in de kontainer genoeg maar diet was behoorijk hardnekkig.
  nu begrijp ik dat diesel in je stront gooien in Nederland niet door de mulie beugel kan, maar na dat een schone jonge dame haar 2 golden retievers veranderden in grey retrievers na ontspannings sessy met mijn over de rand gewolte stront bubbels, leek de ingreep gepast.

 • Maïsadour Semences
  Bedrijf

  Als je in plaats van dieselolie, wat zeker slecht is, eens slaolie neemt? Werkt net zo goed maar lijkt me minder schadelijk. Persoonlijk denk ik dat schuimvorming ontstaat bij te hoge eiwit gehaltes in de mest, dus vanuit het voer, de urine of mest, of op een andere wijze. De basis zal dus zijn goed te voeren, maar een garantie is het niet.

 • marjanschaftenaar

  Ik heb ergens gelezen dat het door teveel zetmeel in het voer komt? Misschien kan je je voerleverancier eens vragen of zij ervaring hebben met dit probleem.

 • JOLTRAC

  Volgens ligt het ook aan te veel zetmeel in rantsoen.

 • Maïsadour Semences
  Bedrijf

  De opmerking dat het kan komen door zetmeel in het rantsoen klopt inderdaad.

 • marjanschaftenaar

  Heb je een groot aandeel mais in het rantsoen? Volgens mij kan daar de oorzaak vandaan komen

 • Dpj

  ja wij voeren inderdaad hoofdzaak mais, aangevuld met graskuil of triticale/haver kuil. Daarbij enkelvoudige producten als soja, koolzaad, maismeel en citruspulp. Ik had het gisteravond met een paar collegas hierover, kan het door kalk in de boxen komen waardoor de Ph in de mest veranderd (minder zuur) en daardoor de bacteriegroei toeneemt? Het is in weze een gisting... Misschien een zuur toevoegen?

 • marjanschaftenaar

  Even zoeken en dan heb je ook wat :)
  http://edepot.wur.nl/238061

 • beeldman
  Panellid

  Het kan ook zo zijn dat de bedrijven die er wel last van hebben bepaalde bacteriën, of hoeveelheden ervan, in de mestput hebben zitten die voor de omzetting zorgen. Als deze putten niet volledig worden leeggehaald kan de bacterie zich makkelijk vermenigvuldigen zodat elke najaar/winterperiode de schuimvorming weer op kan treden.

 • willem

  heb me eens laten vertellen dat het vnl van een overmaat aan bestendig zetmeel komt. gedeelte is zo bestendig dat het onverteerd de koe verlaat en in de put gaat gisten.

 • mar-an

  we hebben ook heel veel last gehad van schuim in de put,sinds we in 2008 in de nieuwe stal zijn gegaan.Zoveel dat we in december al mest moesten afzetten terwijl we ruimte genoeg hadden.We hebben van alles gedaan van gasolie tot antischuimmiddel tot bijna elke dag mixen
  Maar niets werkte je was het een dag kwijt en dan was het er weer
  Ze zeiden ons dat het aan het voer,we voerden veel bij producten en dan vooral zetmeel,tot ruimte in de stal want het begon vaak aan de kant waar de meeste wind stond en de beton van de put zo een stof in zitten
  Eigelijk was onze voervoorlichter het eerlijkst die zei ze roepen van alles maar ze weten het niet
  We hebben door de hoge prijzen van de bijproducten dit jaar ons rantsoen aan gepast ,en minder van gevoerdt,en viel ons op dat het er nog wel was maar veel minder
  Onze veehandelaar heeft ons toen het advies gegeven om de melk die je niet mag leveren en het spoelwater van de tank en melkmachine niet meer in de put te doen.omdat hij had gehoordt dat de melkresten nog eiwit in zit en dat het gisten alleen maar erger maakt.Nu hebben we deze zomer dit aaangepast zo dat dit niet meer in de put komt
  En tot op dit moment hebben we geen last van schuim op de mest.en hopen dat dit zo blijft,want afzetten in de dure periode wordt je niet blij van

 • Alette

  Eén van onze redacteuren (René Stevens) heeft in februari 2008 (alweer een tijd geleden dus) hier een artikel over geschreven. Helaas kon ik het artikel zo snel niet op de website vinden, maar de pdfjes heb ik even bijgevoegd. (2 stuks, die de links hieronder)  [View:~/cfs-file.ashx/__key/communityserver-discussions-components-files/18/6281.08BOV022z018.pdf:550:0]

  [View:~/cfs-file.ashx/__key/communityserver-discussions-components-files/18/2548.08BOV022z019.pdf:550:0]

 • Dpj

  Kijk, daar hebben we literatuur waar we wat aan hebben. Dank je wel Alette en Marjan. Ik kan me vinden in een aantal van de oorzaken, veel zetmeel, misschien zo af en toe eens een beetje pensverzuring, voerresten in de kelder. Maar wat Mar-an zegt over melkresten en spoelwater, die gaan bij ons in de put onder de wachtruimte, en dat is de enigste kelder die niet schuimt... Wind speelt een rol, en mixen/overpompen naar andere kelder ook. Daarmee vergroot je het probleem alleen maar. Maar ik lees nog niet zo veel over oplossingen, (ik heb nog niet alles kunnen lezen) behalve rantsoen aanpassen. We hebben alle kelders (we hebben er 8 onder de ligboxenstal en dus 1 onder de wachtruimte) leeggereden een paar weken geleden voordat we al het land ingezaaid hebben, en er zijn nu al weer kelders waar schuim boven komt! (kelders zijn 2 meter diep!!) Misschien een biogas installatie beginnen?? ;-))

 • marjanschaftenaar

  In het stuk van WUR hebben ze het over aluminiumzout om bacteriën te bestrijden. Verder is de conclusie dat het door onverteerd zetmeel of bacteriën kan komen. Ik heb het stuk even vluchtig doorgelezen maar misschien staat er een naam van een veroorzakende bacterie in en kan je je mest er op laten testen. Als bacteriën niet de oorzaak zijn zal je het dus in je voer moeten zoeken.

 • super

  Ik woon in Canada en heb 18 maar een loopstal gehad en nooit enig schuim gezien.Wij voeren gerst,Mais and een supplement met soya meel and minerals.In Nederland worden alleen maar bijproducten gevoerd ,maar geen echte granen.De range of bijproducten is waarschijnlijk veranderd vanwege de hoge kosten.De good kopere bijproducten zijn mogelijk minder verteerbaar,so meer voeding for the bacterien

 • Dpj

  Ik woon in Portugal en voer geen enkel bijproduct...

 • marjanschaftenaar

  Kan de citruspulp niet zorgen voor een te hoge zuurgraad?

 • Dpj

  wie weet, maar ik zou zeggen dat de kalk in de boxen het weer minder zuur zou moeten maken?

 • paul deeterink

  Ikwordt ook helemaal gek van het schuim, een jaar of 5 begon het ineens. in de stal valt het wel mee, maar vooral als de aparte opslag bijna vol is komt het aan alle kanten er uit, en kun je het er weer uitpompen. wij voeren allen kuil, mais en bierbostel. het is een vergistingsproces, maar we weten de oorzaak ook niet. als ik de reacties hier zo lees is er ook niet echt een eenduidige oplossing voor.

 • henk fledderus

  is er een relati tussen buiten temperatuur en de hoeveelheid schuim dat geproduceerd word,
  een bacterie groei proces heeft een ideaal temperatuur dus zou toe en af moeten nemen met verschillende temperaturen. Misschien een maf idee maar heb je de temperatuur van de stront wel eens gemeten op de plaatsen waar het veel schuimt en waar het dat niet doet??

 • graats

  hier ook veel last van gehad van schuimvorming in/op de mest .
  en vanalles geprobeerd en gedaan maar hielp niks
  schuimvormig in de mest is een teken van slecht verteerde mest die wat in de kelder weer verder gaat gisten een soort van biogas installatie is de kelder dan
  oplossig wat voor ons teminste werkte is meer gaan voeren op pensnivo en niet op darmnivo

 • Bikker A

  Ook wel eens last gehad van schuim op de mest, bij ons belangrijk dat tegenover iedere 2 delen zetmeel (trage energie) 1 deel suiker (snelle energie) staat om het rantsoen goed te benutten.

 • derk22

  In ieder geval geen kalk in de mest doen want, mest en kalk gaan niet smamenn i.v.m. stikstofvervluchtiging.
  In mest zit ammoniumstikstof dit is geen gas en blijft dus in de mest. Kalk is CaCO3 deze reageert met de ammonium tot ammoniak ditis een gas en vervluchtigd. Die stikstof ben je dus helaas kwijt uit de mest.
  De volgende reactie vindt plaats CaCO3 +2NH4 = CA +CO2 + H20 + 2NH3
  Als vervanging van kalk gebruiken we Vulkamin (Lavameel). Vulkamin is niet schraal aan de spenen, natuurlijk desinfecterend, boordevol sporenelementen voordelig in gebruik.
  Dit las ik op op internet en heb goede ervaring met vulkamin. Ik wacht nu ook langer met mixen en heb niet meer zo veel last van schuim en zorg inderdaat dat de kelder in het voorjaar direkt goed leeg wordt gereden.

 • beeldman
  Panellid

  Ik gebruik ook Vulkamin, maar de mest schuimt nog wel.......

 • Dpj

  Ik denk dat ik moet gaan investeren in een mest scheider. daar heb ik genoeg van en de koeien vinden het heerlijk in de box heb ik van collegas gehoord.

 • beeldman
  Panellid

  Het schuimen van de mest zou best een extra reden kunnen zijn om een mestscheider aan te schaffen. We zitten namelijk absoluut niet te wachten op stikstofverlies in de mestput. Immers, dat levert extra uitstoot van ammoniak en daarbij is er minder stikstof beschikbaar voor de plant na het uitrijden. Indien mestscheiding deze omzetting remt: winstpunt.

 • Dpj

  En als je er dan ook nog op koecomfort op vooruit gaat win je 2 keer. Ik ga hier serieus over denken!

 • japke33

  Doen wij niet meer. Melkfabrieken roepen al dat mest eigenlijk niet in de boxen thuis hoort. Dan weet je wel hoe dat afloopt.

 • jan1

  Hebben ruim 25 jaar hier stro in de boxen gestrooid. (gehakseld). Maar door de slechte kwaliteit van het stro zijn we het afgelopen jaar ook de dikke fractie gaan gebruiken. We kuilen de gescheiden mest in. kuilen iedere 14 dagen wat uit, mengen dit met stro en doen ddit mengsel in de boxen. 3 x in de week strooien we in het achterste gedeelte van de boxen kalk ( Desical) .
  Dit mengsel bevalt beter dan alleen stro, dit doordat het beter blijft liggen. voorheen hadden we nog wel eens een koe met een dikke voorknie. Maar dat is nu verleden tijd.
  Als je over de wereld rondkijkt wordt het overal, Europa, Amerika, Azie gebruikt. Waarom dan weer roomser zijn dan de paus.
  Zou het niet meer willen missen

 • Wim van Dam

  Ik vermoed dat dit inderdaad door zetmeel in de mest komt in combinatie met beluchten. Het lijkt alsof er lucht in de mest wordt geslagen.
  Oplossing is het nivo laag te houden, door een separator aan te schaffen. Heb je ook gelijk boxstrooisel en ben je van het schuim af.
  Of eens goed kijken naar je mixers.
  Succes!

 • Wim van Dam

  Wij van Bos Benelux hebben afgelopen jaar veel mestscheiders geplaatst, als je advies wilt helpen wij je graag.

 • beeldman
  Panellid

  Ik denk dat de combinatie van mestscheiden voor boxvulling én om apart uit te rijden / af te voeren etc. een betere oplossing is. Indien het schuimen wordt veroorzaakt door afbraak van organische stof helpt het niet veel als je die organische stof, als droge fractie, weer in de boxen gooit. Dan zul je ook een gedeelte van die organische stof uit het stalsysteem moeten halen. Indien je al een mestscheider hebt (voor de ligboxvulling) kost het alleen de energie om extra mest te scheiden voor opslag buiten de put, en je moet natuurlijk ruimte hebben op de mest op te slaan. Voordeel is dat je je eigen mest beter over je percelen / gewassen kunt verdelen.

 • mhrijken

  Kijk eens op de site van Dap Thewi bij nieuwsbrief februari 2009.
  Daar staat goed beschreven hoe het ontstaat.
  Hoe voller de put hoe hoger de windsnelheid onder de roosters dus des te meer zuurstof er aan het proces wordt toegevoegd waardoor er meer schuim komt.
  Aanpassing van rantsoen is beste manier om schuimvorming te voorkomen.

 • wcvcooten1

  zie onderstaande onderzoek door LR Wageningen UR. Misschien help het met voorkomen in de toekomst. http://edepot.wur.nl/14942.

 • Frankentemmink

  Iedere kok weet hoe je schuim moet maken: door eiwit te kloppen.
  Ik denk dat schuim op de mest komt door overteerd eiwit in de mest, dus teveel bestendig eiwit in het rantsoen. Dat kan ook in rantsoenen met veel mais, waar veel bestendige soya wordt gevoerd.
  Laat je voorlichter het rantsoen maar eens echt goed doorrekenen.

 • gerritkoersen

  Het is vaak inderdaad een kwestie van teveel bestendig zetmeel in je rantsoen, Dit zetmeel wordt niet benut door de koe omdat het zo bestendig is. Advies is om de maiskuil wellcht volgend jaar iets minder droog te maken, dan wordt je zetmeel weker, en dus onbestendiger. Op deze manier gaat dit toch relatief dure product ook niet ongebruikt de put in.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.