Wat vind jij ervan?

Vruchtbaarheid koppel verbeteren

1


In een steekproef onder 200 melkveehouders geeft 54,1% van de veehouders aan om de komende vijf jaar meer aandacht te willen besteden aan vruchtbaarheidsproblemen op hun bedrijf.

Een koppel met vruchtbare koeien is de spil waar het bedrijf om draait. Toch worden er veel problemen ervaren rondom vruchtbaarheid. De meeste problemen zijn te herleiden naar de voeding en bedrijfsvoering.
Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen
- Voeding: een te negatieve energiebalans tijdens de eerste maanden van de lactatie
leidt ertoe dat het reproductiesysteem minder snel weer op gang zal komen.
- Bedrijfsvoering: grotere koppels, met een mindere tochtexpressie en een verhoging
van de werkdruk van de veehouder, maken het signaleren van de tochtigheid moeilijker.

Het verbeteren van de vruchtbaarheid bestaat uit twee niveau’s
Volgens dierenarts Henk Kuijk van MSD Animal Health zijn er twee niveau’s in het aanpakken van vruchtbaarheidsproblemen.
1. Voeding en bedrijfsvoering
“Het verbeteren van de vruchtbaarheid begint bij de basis. Allereerst moeten de randvoorwaarden voor een goede vruchtbaarheid aanwezig zijn.” Voornamelijk voeding en bedrijfsvoering zijn daarbij volgens Kuijk essentieel én op korte termijn door de veehouder be?nvloedbaar. Bij voorbeeld het droogstandsmanagement en de tochtwaarneming.
2. Individuele koe
Daarnaast moet steeds worden gekeken naar de vruchtbaarheid van de individuele koe. “De meest voorkomende problemen zijn baarmoederontsteking, niet-tochtig worden en/of cystes op de eierstokken. De dierenarts kan hierbij helpen en diergeneesmiddelen kunnen hierbij een uitkomst bieden”.

Lees hier meer over de drie meest voorkomende problemen bij individuele dieren en bekijk hier de uitleg van dierenarts Ruben Tolboom over de oorzaken, gevolgen en oplossingen bij vruchtbaarheidsproblemen.


Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Eén reactie

  • maartje gussinklo

    Ik volg Wakker Burger al vanaf het begin en ze zetten leuke, interessante berichten op Facebook. Sinds kort ook op Twitter. Dat ze in korte tijd 600 volges hebben, zegt natuurlijk wel iets. Maar ik denk dat ze nog veel groter kunnen worden. Als iedereen op Facebook zijn "vrienden" nu eens attendeerd op Wakker Burger, zullen ze vast nog meer volgers krijgen. Het kan nooit kwaad om op een positieve manier berichten te plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.