Wat vind jij ervan?

Stille tocht

6


Waarom hebben sommige koeien een stille tocht? Wat zijn de oorzaken?

Laatste reacties

 • Henk Kuijk
  Expert

  Er is sprake van ‘stille tocht’ wanneer een koe wel cyclisch is (m.a.w. een actieve eierstok heeft), maar geen tochtigheidsverschijnselen vertoont. Dit moet niet verward worden met ‘niet waargenomen tocht’ door onvoldoende tochtwaarneming. Dit laatste komt overigens veel vaker voor dan ‘stille tocht’.
  Het optreden van ‘stille tocht’ komt bij koeien vaak voor bij de eerste en tweede cylus na het afkalven (25 tot 40 dagen na afkalven) en wordt als normaal beschouwd.
  Optreden van ‘stille tocht’ verder in de lactatie kan diverse oorzaken hebben: te grote negatieve energiebalans, suboptimale huisvesting (bijvoorbeeld gladde roosters), hittestress, klauwproblemen, onderliggende ziekten, etc. Bij teveel koeien met ‘stille tocht’ is er sprake van een bedrijfsprobleem en is het verstandig dit voor te leggen aan uw dierenarts.

 • jan1

  Maar wanneer is een koe cyclisch. Er zijn er een groot aantal koeien bij die cyclisch aanvoelen en toch eigenlijk een luteale cyste hebben. Deze koeien hebben iets van een scijnzwangerheid. Er wordt progesteron geproduceerd en er gebeurd niks. De baarmoeder heeft hier veel van de lijden. de baarmoederwand is naar mijn mening nadien dermate geirriteerd dat die later bij een tocht , niet drachtig gaan worden van een inseminatie.

 • Henk Kuijk
  Expert

  @jan1
  Bij eerste keer opvoelen kan een koe met luteale cyste inderdaad het idee geven cyclisch te zijn. Dergelijke koe zal echter in de loop van een aantal dagen weinig verandering doormaken op de eierstok, de luteale cyste blijft aanwezig. Met behulp van eierstok scan zal de diagnose luteale cyste duidelijker te stellen zijn. Zoals je al aangeeft is een langdurige luteale cyste niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. Behandelen dus, met prostaglandine.

 • jan1

  Ik ben voor een maand of 3 geleden opgestart met de herdnavigator en daar komen dergelijke dingen naar boven. Maar ik had dus de laatste keer met het scannen 5 koeien die dus volgens de scanner ( scant tussen de 25000 en 30000 koeien per jaar ) gewoon in cyclus zouden moeten zijn en in de hernavigator bleef het progesterongehalte stabiel te hoog. ( dus melding cyste)

 • Henk Kuijk
  Expert

  @jan1
  Mooi voorbeeld van toegevoegde waarde van herd navigator. Naast opvoelen en scannen heb je hier dus een derde, extra gegeven, namelijk het progesterongehalte. Dit laatste is in dit geval doorslaggevend: behandelen.

 • CowManager

  Onze ervaring met de Sensoren is dat er inderdaad koeien zijn die een zeer geringe tochtexpressie hebben en/of deze activiteit maar heel kort laten zien. Het is logisch dat je dit soort tochten eerder mist. Knijp er een SensOor in en je hoeft deze koeien niet meer te missen;-)
  Ik ben het helemaal met de opmerking van Henk eens dat het de hele bedrijfssituatie een rol speelt. Je zou daarom ook het hele gedrag van de koe in beeld moeten hebben. Een gezonde koe is nu eenmaal de basis voor een goede vruchtbaarheid. Sensoren meten niet alleen tochtgedrag, maar ook vreten, grazen, herkauwen en rust.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.