Wat vind jij ervan?

Blijft gezamenlijk onderzoek mogelijk als het PVV is opgeheven?

3


Per 1 januari 2014 wil Minister Kamp van EZ alle productschappen, dus ook het Productschap Vee en Vlees, opheffen. Een aantal taken van het PVE, waaronder uitvoering van EU-regels, gaat over naar EZ. Andere taken zoals sectorbreed onderzoek voor bijvoorbeeld onderzoek voor verbetering van diergezondheid moet de sector dan zelf regelen. Er zijn dan geen verplichte heffingen meer, maar financiering is ook min of meer op vrijwillige basis. Blijft gezamenlijk onderzoek dan wel mogelijk en wie mag van de resultaten profiteren?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Indien NVV en LTO het wenselijk achten dat bepaald onderzoek en of projecten blijven bestaan dan is financiering vanuit de contributie de meest logische optie. Echter, niet iedereen is lid en sommige zullen bij een bepaald contributiebedrag het lidmaatschap opzeggen. Zij willen niet de lasten van een bepaald project maar ze vangen straks wel de lusten als het een geslaagd onderzoek betreft. De varkenshouderij zou eventueel de voersector kunnen vragen om een opslag op de voerprijs te zetten en vandaar uit dat onderzoek te financieren. De meeste varkenshouders betalen dan mee. Hooguit die paar wagens die uit het buitenland komen blijven buiten schot

 • willywolfkamp1

  De eerste vraag moet volgens mij al zijn, wat willen we dat er word onderzocht, is het dat onderzoek waar we als varkenshouder onze kosten mee kunnen reduceren of de opbrengst kunnen verhogen of moeten we mee betalen aan onderzoeken die onze kosten nog meer verhogen en waar we financieel niks beter van worden? Het laatste wens ik niet aan mee te betalen en sterker nog ik ga afscheid nemen van toeleveranciers die door mee te betalen aan dat soort onderzoek mij op de duur op kosten jagen.
  Voor het eerste moet geld komen, het liefst uit de sector zelf want wie betaald bepaald en het geld moet op zo een manier opgehaald worden dat iedereen mee betaald.

 • ajkoot

  Ik ben het eens met vorige "spreker". De sector (middels een stichting) een begroting kunnen maken en de heffing op dezelfde wijze laten gebeuren als nu. Dus een heffing per vleesvarken en per big, zodat iedere varkenshouder evenredig mee betaald / mee doet. Gemakkelijk zal dit niet zijn of worden, maar ik denk dat eenheid in de sector gewenst is én noodzakelijk is voor draagvlak in en naar de maatschappij.

Of registreer je om te kunnen reageren.