Wat vind jij ervan?

DanAvl
Bedrijf

Nieuwe methode DanAvl garandeert grotere rasverbetering

7


De voedingsmiddelenproducenten van de toekomst zullen met behulp van DanAvl een grotere rasverbetering kunnen realiseren. Een nieuwe fokmethode garandeert een grotere genetische variatie, die over veel succespotentieel beschikt.

De combinatie van rasverbetering en controle van inteelt moet de progressieve voedingsmiddelenfabrikant een productieve en duurzame fokmethode garanderen. EVA (EVolutionary Algorithms) en OCS (Optimal Contribution Selection) vormen een nieuwe methode die rasverbetering bevordert en tegelijkertijd de inteelttoename reduceert. Vergeleken met het huidige foksysteem zal DanAvl met deze methode een langdurige rasverbetering van 5-10% kunnen realiseren. Dat betekent op jaarbasis een overwinst van wel DKK 1,00 per slachtvarken.

Beperking schadelijke genen door genetische variatie
Bij OCS staan verandering en selectie centraal. Via OCS wordt vastgelegd welke beren er voor de fok worden geselecteerd en voor hoeveel worpen elke beer bestemd is. Bij de traditionele fokmethoden waren een klein aantal beren de voorouders van een complete fokkern. Als een van deze beren de drager van een schadelijk gen was, dan kregen veel nakomelingen dat gen ook. Dat kan worden voorkomen, doordat DanAvl de nadruk op variatie binnen de fokkern legt.

Gelijke toegang tot de beste beren
In de praktijk vereist de eigenlijke toepassing van OCS een systeem waarbij alle fokkers gelijke toegang tot de beste beren hebben. Op dit punt zijn er geen drastische veranderingen binnen het huidige DanAvl-systeem nodig. In 2012 is deze methode ingevoerd bij het ras DanAvl Duroc. Dit jaar gaat DanAvl een plan opstellen voor de implementatie van OCS bij DanAvl Landrasse en DanAvl Yorkshire.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Was bleker niet van het CDA?

 • Alette

  Bleker is inderdaad van het CDA. Helaas voor Bleker kan de oppositie geen Staatssecretaris leveren.
  Mijn persoonlijke mening: Ik vind het van de zotte dat iemand nu hij op het matje is geroepen wél opeens de kosten wil terug betalen. Zolang er geen haan naar kraait mag een gedeputeerde de boel dus bedriegen...

 • gerrit coppens
  Panellid

  Er zal best een luchtje aan zitten, maar hij werd blijkbaar door de gelderse politiek gesteund. Ik kan me voorstellen dat hij het moe is om steeds opnieuw weer uit te moeten leggen en dat hij daarom vertrekt. www.gelderland.nl/.../037.html De PvdA zal best een opvolger weten te vinden voor Verdaas. Misschien iets voor Henk Bielderman, die was ook lang in de Gelderse politiek actief

 • Declareren is een feestje!

 • Romeijn

  Hij is zich er blijkbaar nooit van bewust geweest dat er ook mensen in Nederland zijn die hun inkomen geheel kwijt raken als zij niet op hun officiële woonadres slapen (met terugwerkende kracht). Bovendien worden bijstandsgerechtigden al gekort op hun inkomen als zij nog niet een procent 'frauderen' van wat Verdaas teveel heeft gedeclareerd...

 • klink1

  Hij is verstrikt geraakt in zijn eigen opgezette fraude-web. Jammer dat mensen op zo'n positie zo'n verwerpelijk gedrag vertonen.

 • Meijes

  Treurig dat zijn opvolger hoogstwaarschijnlijk op een ezeltjeprik wijze aangewezen zal worden. Om te huilen dat men zo met de landbouw omsukkelt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.