Wat vind jij ervan?

Europlant: Poolprijs herfst: € 30,12

0


Dinsdagavond 11 juni 2012 hield EUROPLANT Aardappel B.V. voor het tweede jaar haar telersvergadering in Heerenveen en maakte de gemiddelde poolprijs van oogst 2012 bekend: € 30,12 per 100 kg, op basis van herfstlevering, alle rassen, alle pootgoedmaten, los afgehaald , klasse S t/m A, voor afdracht van licenties, exclusief BTW. Het gemiddelde van alle betaalde vergoedingen voor bewaring, opzakken, etc., bedraagt € 3,84 per 100 kg. Daarmee komt de gemiddelde uitbetaling voor oogst 2012 inclusief vergoedingen uit op € 33,96 per 100 kg.

In het segment “convenience” vond het ras REGINA een goede weg naar de markt. Naast de afzet in Nederland, was er een goede vraag naar het ras vanuit Duitsland, Denemarken en Engeland. Hiermee realiseerde EUROPLANT een herfstprijs van € 28,- per 100 kg voor haar telers. Voor het roodschillige export-ras RED FANTASY, dat in Marokko zeer succesvol is, komt de poolprijs herfst uit op € 27,- per 100 kg. Met het ras JELLY, dat een brede afzet kent in zowel de convenience sector, de kleinverpakking als ook in de export markt, realiseerde EUROPLANT een herfstprijs van € 34,- per 100 kg.

Goed nieuws was er ook vanuit het kweekwerk van EUROPLANT:
- Het nieuwe geelvlezige, licht kruimige ras IVETTA, werd in februari van dit jaar opgenomen op de Duitse rassenlijst. Hiermee heeft EUROPLANT een veelbelovend consumptie ras in huis voor de convenience sector en voor de kleinverpakking. IVETTA kan zowel op Rostochiensis als op Pallida besmettingen ingezet worden als “bestrijdingsmaatregel”.
- De vrij vastkokende RIBERA werd in 2011 toegelaten op de Nederlandse rassenlijst. Dit jaar start EUROPLANT de introductie in de praktijk. RIBERA is resistent tegen wratziekte fysio 1 en heeft een brede Rostochiensis en Pallida resistentie. Het ras heeft een goed tal, een zeer goede kiemrust en een perfecte kookkwaliteit. EUROPLANT denkt hiermee over een alternatief te beschikken voor de Hansa teelt in Zuid Oost Nederland (wratziekte) en gaat het ras ook testen als “Nicola vervanger” voor de kleinverpakking.

Voor geïnteresseerde pootgoedtelers organiseert EUROPLANT donderdag 1 augustus een avond excursie op het bedrijf van Mansholt, Westpolder 8 te Vierhuizen, aanvang 19:30 uur.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan hieronder uw reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.