Wat vind jij ervan?

Grond kopen in Frankrijk?

3


Wie heeft ervaring met grond kopen in Frankrijk? Naar verluidt is het op papier goed mogelijk om daar grond aan te kopen, maar zijn er in de praktijk veel onverwachte hindernissen. Simpelweg omdat men liever geen buitenlanders heeft.

Laatste reacties

 • Roozen

  Wat is je bedoeling met deze grond? Mestafzet, voerwinning voor eigen gebruik, akkerbouw of iets geheel anders?

 • Martin Oldenhof

  Wil je alleen grond kopen of ook een (melkvee/akkerbouw)bedrijf

 • Leo Dorresteijn

  Johan, heb jij ervaring met aankoop in Frankrijk ? Zoals jij het stelt , zo simpel is het niet . Wij Nederlanders hebben waarschijnlijk ook liever geen buitenlandse boeren die hier grond komen kopen. Tegen vakbekwame Nederlanders en Belgen heeft men echter in Frankrijk geen enkel bezwaar. Maar Frankrijk voert een grondpolitiek , grond is vrij verhandelbaar maar elke grondtransactie wordt getoetst door een grondbank. Buren en jonge boeren kunnen bij de uiteindelijke toewijzing de voorkeur krijgen boven een Franse of buitenlandse koper. Omdat wij dit systeem niet kennen lijkt het er soms op dat buitenlanders worden gedwarsboomd, maar ik kan je ook een omgekeerd geval tonen .
  In de praktijk kom je weinig problemen tegen bij de transacties van melkvee en vleesveebedrijven. Voor akkerbouw ligt de zaak gecompliceerd. Er is heel weinig aanbod en er zijn veel kopers op de markt die hun voorkeur willen laten gelden. Een grondpolitiek kan lastig zijn bij de eerste installatie. Als je eenmaal gevestigd bent , kun je er ook je voordeel mee doen. Frankrjk heeft door dit systeem in ieder geval bereikt dat grond voor een boer nog betaalbaar is. Grond is veel minder een speculatieobject geworden dan in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.