Wat vind jij ervan?

ECOstyle B.V.
Bedrijf

Prestop® in kiloverpakking

7


De introductie in 2011 van het preventief werkende biofungicide Prestop is goed ontvangen in de kassenteelt. Met name in de strijd tegen Botrytis en Mycosphaerella heeft het middel zijn goede werking bewezen. De vraag naar een grotere verpakking liet daarom niet lang op zich wachten. Naast de 100 grams verpakking is er nu ook een handzame 1 kilogram verpakking verkrijgbaar.
Prestop is een preventief werkende biofungicide met een toelating als schimmelbestrijdingsmiddel in de bedekte teelt van groenten, kruiden en bloemisterijgewassen. De Prestop-schimmel, Gliocladium catenulatem, koloniseert het blad, de stengel en de wortel van de plant voordat de ziekteverwekkers zoals Botrytis, Mycosphaerella, Rhizoctonia en Pythium zich vestigen. Hierdoor vindt deze ziekteverwekker geen voedingsstoffen meer. Er vindt dus concurrentie plaats op basis van plek en voeding. Daarnaast is Prestop® een hyperparasiet die met enzymen de celwanden van de ziekteverwekker afbreekt. Prestop® dient preventief te worden toegepast.

Botrytis cinerea
De grauwe schimmel, Botrytis cinerea, kan voor grote problemen zorgen. Botrytis gedijt het best bij een combinatie van hoge temperaturen en een vochtig klimaat, zoals vaak gedurende het einde van de zomer en het begin van de herfst het geval is in veel kassen. Onder deze omstandigheden vermeerdert de Botrytis schimmel zich het snelst. Telers van bijvoorbeeld tomaten en komkommers zijn de afgelopen jaren uit kostenoverwegingen minder gaan stoken. Met als gevolg een vochtiger klimaat en toenemende kansen op infectie door Botrytis.

Naast het klimaat spelen ook gewasbeschermingsmiddelen een belangrijke rol in de bestrijding van Botrytis. Omdat Botrytis een schimmel is die snel resistentie kan ontwikkelen, is afwisselen van middelen uit de verschillende chemische groepen heel belangrijk. Echter, doordat er vanuit de supermarktwereld steeds meer beperkingen worden opgelegd ten aanzien van het aantal toegestane werkzame stoffen en de MRL’s van chemische gewasbeschermingsmiddelen is een product als Prestop® op basis van de schimmel Gliocladium catenulatem een welkome aanvulling op het pakket beschikbare middelen.

Prestop® is MRL vrij en heeft geen resistentie risico. Daarnaast heeft het middel geen negatief effect op nuttige insecten. Prestop® is toegestaan in de biologische teelt. Prestop is een geregistreerd product van Verdera en wordt verdeeld door ECOstyle. Meer informatie op www.ecostyle.nl.

Laatste reacties

 • IlseV

  Je kunt pech hebben met de biggen die aangeleverd worden, waardoor je bijvoorbeeld voor longworm veel moet behandelen. Dit tikt hard/snel aan op de ddd. Het is geen probleem om het te noteren en bij te houden, alleen is het afhankelijk van de koppel die men aangeleverd krijgt. Er zijn tot nu toe nog geen straffen bekend wanneer je boven de ddd komt, maar er moet zeker gekeken worden naar de reden van behandeling. Dus zorg er voor dat er niet preventief behandeld wordt voor longworm etc.

 • rdronald

  Als je vleesvarkens hebt en je koopt biggen aan dan kun je toch niet weten bij elk koppel of ze longworm hebben? De fokker zal om de zoveel tijd bloedtappen en als het echt slecht gaat het onderzoeken. En goede communicatie tussen fokker en vleesvarkenshouder is er ook niet altijd want ze hebben allebij een eigen portemonee. Straffen als je boven het dierdagdosering zit structureel is mischien een goed plan op de lange termijn, maar op korte termijn is geen goed idee want het kan altijd voorkome dat het n tijdje minder goed gaat en met een goed pva kan het opgelost worden dus boetes om de rotte appels uit de sector te werken door boetes is mischien een goed plan maar niet op de korte termijn.

 • arjan hendriks

  Longwormen kun je toch gewoon behandelen met een ontwormingsmiddel, en de werkzame stof die daar in zit is GEEN antibiotica, dus wordt de ddd hier niet hoger van. of zie ik het nou verkeerd.

 • bdortmans1

  Het is toch alleen maar goed om te registreren, al is het maar om inzicht te krijgen, waar je mee bezig bent. Ook de veearts er om vragen ieder kwartaal de ddd te bespreken en punt van overleg maken met alle partijen waar je zaken mee doet op je bedrijf. Fokgelten leverancier, veearts voerleverancier en fokker, alle kunnen mee denken.
  Voor de fokker geldt dat hij moet willen weten wat de ddd van zijn subfokker zijn en voor de vlv houder moet bij zijn fokker informeren, het geeft inzicht. Voor iedereen in de keten geldt dat ze er werk van moeten maken.

 • kempen

  In de laatste reactie lees ik dat mensen met de gelten leverancier de voer leverancier en weet ik wie allenamaal willen overleggen over de d.d.d. laat nu eens iedereen zichzelf specialiseren.
  de voer leverancier doet voer en de dierenarts gezondheidszorg .
  Als iedereen overal een beetje van af wil weten krijg je nooit geen specialisten op je bedrijf.
  En dan komt je bedrijf niet gemakkelijk op een heger niveau.

 • bdortmans1

  Ik ga er vanuit dat een veearts een specialist is op zijn gebied, en dat zelfde geldt ook voor de rest van de "adviseurs" die het erf betreden. Waar hem het voordeel in zit is dat deze mensen op meerdere bedrijven de gang van zaken van dichtbij meemaken en daardoor een betere kijk kunnnen hebben op hetgeen wat speelt op een bedrijf. En het moet juist de intentie zijn van iedereen om een bedrijf op een hoger niveau te tillen, ook oa met het terug dringen van de d.d.d.

 • Fleur de lille

  Door transparantie van je bedrijfsvoering kom je ook op een hoger niveau. Wanneer de ddd gewoon via internet inzichtelijk worden kun je als afnemer zo zien hoe de leverancier en je collega's behandelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.