Wat vind jij ervan?

Benodigde arbeid voor voeren

16


Voor mijn afstudeerscriptie ben ik bezig met de arbeidskosten voor voeren, hiervoor heb ik informatie nodig over de benodigde arbeid voor het voeren van melkvee, jongvee en overig vee.
Graag uw reactie over de hoeveelheid tijd die u dagelijks nodig hebt voor het voeren en met welk type machine dit dan gebeurt.
Gr. Martijn

Laatste reacties

 • Johan Harbers

  Ik werk met een Weelink hek voor de koeien. Benodigde arbeid is hier 2 x 1 uur per week voor 100 koeien.
  Voor jongvee (60) en droge koeien gebruik ik een blokkenwagen en de kruiwagen. Benodigde arbeid is 1 uur per dag.

 • Gerd-Jan

  Mijn vader werkt met een weelinkhek. Benodigde arbeid is 1 uur in de 5 dagen voor 60 koeien. Jongvee kost ongeveer 10 minuten per dag. Bij het jongvee worden blokken neergezet en met de hand/shovel verdeeld.

 • Martin Oldenhof

  Wij voeren de koeien iedere dag met de voerwagen geladen door een verreiker, incl. het schoonmaken van de voergoot duurt het ong. een kwartiertje per dag voor melkvee. Het Jongvee voeren we ong. om de dag met dezelfde machine incl. het schoonmaken van de voergoot duurt het ong. een kwartier per 2 dagen. Het kleinste jongvee voeren we apart, deze krijgen hetzelfde rantsoen als de melkkoeien en doen we met de kruiwagen. ong. 5 min. per dag.

 • pietbongers

  hallo Martijn , met de vraag die je stelt kun je niet veel er spelen veel meer dingen ,denk wel dat weelink hek weinig tijd nodig heeft ,maar als je al keer minder partij voer hebt kun je er moeilijk mee weg ofmet weinig mais zullen sommige gewoon niet aan mais toe komen en alleen met gras moeten doen .
  met verreiker en mengwagen :verreiker halen ,wagen halen ,vullen met mengenwagen bv 4 componenten ,mengen verreiker weg zetten en dan lossen voor koeien lukt dat in kwartier?
  en dan hebben beide boeren het nog niet over het netjes houden bij kuil dus los voer opruimen ?
  verder voer resten op ruimen ,de ene voer altijd royaa en moet meer naar droge koeien brengen de ander laat bak zo goed als leegvreten ,allemaal dingen die je tijd beinvloeden .
  l

 • BouwersEJ

  Als ik dat hier zo lees, denk ik dat er weinig mensen zijn die echt de stopwatch erbij gehouden hebben. 5 minuten zijn zo om... (kan ook zijn dat ik zo langzaam werk natuurlijk.. :P )
  Zoals pietbrongers al aangeeft is het zeer afhankelijk welke werkzaamheden je meerekent. Als je alles in de startblokken zet ben je inderdaad minder tijd nodig.
  Ik voer regelmatig op een groot melkveebedrijf. Het betreft een bedrijf met 550 melkkoeien, 200 stuks jongvee en een klein aantal (30-40 stuks) afmest vee. Er wordt gevoerd met een zelfrijdende Storti van 24 kuub. Wanneer het lekker loopt kan ik bovengenoemde aantallen in 3 - 3,5 uur voeren. In deze tijd wordt ook de voergoot schoongeveegd (met heftruck en rubberschuif). Dit houd je geen week vol, omdat er toch een keer plastic van de kuilen gemaakt moet worden. Ook moeten de kantjes 'even' met de hand worden bij gewerkt, en er moeten 'even' een baal hooi en/of stro klaar gezet worden.. Zo kun je al gauw een half uur tot een uur extra rekenen....

 • supersony

  @ SDT-radio wij hebben monenteel 600 stuks melkvee +300 stuks jongvee (verdeelt in negen groepen (rantsoenen), zonder de allerjongste 0-5maanden) en wij rekenen om alle 9 rantsoenen 1keer te voeren per dag ongeveer 4u per dag zijn we aan het voederen. Wel liggen alle silo in blok (2*4 kuilen) alle kuilen worden vanaf het midden geopend en de grondstoffen loods (opslag hooi,stro,...) staat haaks op middengang. Daarnaast voorzien we ong. 2*1u per week voor kuil te openen en pakken voordroog,stro en hooi klaar te zetten. We voeren met een zelfrijder met frees en een inhoud van 20m³

 • piet

  Wij voeren met voermengwagen en verreiker compleet tmr rantsoen, 200 mk 35 droge koeien, 200 st jongvee
  Per dag zijn wij ca 1,5 uur voor de melk koeien aan het voeren. Droogstaande koeien 1 x per 2 dagen een drie kwartier en voor jongvee 1x in de 2 dagen 1 uur.
  Koeien worden 2 x per dag gevoerd. kuilen open maken niet meegerekend. ik schat in dat wij hier ook wel 3 uur per week mee bezig zijn. Misschien zelfs wel meer! Ik vind dat de meeste mensen die hier reageren wel erg snel kunnen voeren, is idd moeilijk te meten. Je hebt geen stopwatch bij de hand, maar ga maar eens realistisch rekenen

 • geertreitsma110

 • Merlo Import Benelux
  Bedrijf

  @piet Ondertussen zijn we jaartje verder maar lees de reactie nu pas. En hoop toch nog op een reactie. Wat heeft beslist om dit met een verreiker te doen ipv shovel?

 • dylanreij

  Een verreiker doet niks onder voor een shovel. Een shovel is groot log en zwaar en een verreiker is veel handzamer en handiger op een boerderij. Als je een koe vast in een box hebt zitten dan kun je met een verreiker over het voerhek heen rekken en de koe losmaken. Probeer dat maar eens met een shovel... je komt niet eens haaks op de voergang met zo'n ding

 • Merlo Import Benelux
  Bedrijf

  Maar je hebt ook mini shovels of knikladertjes. Waarom deze dan niet?

 • Merlo Import Benelux
  Bedrijf

  @DX11 Ik wil de kniklader met gewicht nog wel is 'geknikt' zien staan. Hij verliest toch helft capaciteit. Bovendien is groot ding.
  Het voeren in gangpad duurt lang.
  Volgend filmpje toont product dat aan flinke opmars bezig is in Belgie. Ook voor rechthoekige balen en voor gangpad.
  https://www.youtube.com/watch?v=eUpqTZ4zQyE

 • dylanreij

  Als je voor een onstabiel voertuig wilt gaan dan moet je zeker eens een kniklader of een mini shovel proberen. Vooral als je een kuilhapper gebruikt of een pelikaanbak. Probeer dan maar eens met een volle bak boven een voermengwagen te komen. Met zo'n bak ben je al een mooi percentage van je hefvermogen kwijt waardoor je dus inlevert op je laadcapaciteit

 • 200113528

  in een kwartier voeren met voermenwagen??? dan ben je een prutser kun je beter met blokkenwagen gaan voeren heb je het voer er het zelfde voorliggen

 • jstut

  Goed voeren vraagt tijd en nauwkeurigheid, het afstemmen van de verschillende voedermiddelen en de juiste verhoudingen vragen aandacht, zorg dat alle bouwstenen op het juiste moment en zoveel mogelijk op de juiste snelheden worden afgestemd. Op die manier kan je een hoog rendement uit duur gewonnen voer halen
  Voerkosten zijn een van de hoogste kosten bij de productie van melk en vlees.
  Lomp om gaan met duur gewonnen voer en daardoor optredende broei en schimmel kosten veel geld en gaan ten kosten van de gezondheid van het vee.
  Hou dus goed in de gaten dat 10 graden temperatuurs verhoging t.o.v. de dagtemeratuur geeft bij broei 100 vem verlies geeft per kg drogestof voer. dat is bij 14 kg drogestof opnamen/ koe /dag dus 1400 vem of wel 1 1/2 kg krachtvoer wat neer komt op 40 ct/ koe/ dag is bij 100 koeien toch 40,- euro. dat is 14600,- uero per jaar. Bij 200 melkoeien dus bijna een werknemer.
  Als je dan ook nog eens naar BEX gaat kijken of naar de kringloop zo je wilt dan sta je versteld wat nauwkuerig omgaan met voer nog meer kan opleveren.
  Het is niet de kunst om eigenvoer zo snel mogelijk uit de kuil voor de koeien te krijgen maar de kunst is, er zo`n hoog mogelijke productie uit te halen.
  Als ik al het geld zou ontvangen van de voederwaarden verliesen die optreden bij uitkuilen dan had ik een dik belegde boterham.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.