Wat vind jij ervan?

GFT compost in de ligboxen

5


Zijn er collega`s die ervaring hebben met gft in de ligboxen. Ik heb n.l en paar dagen geleden een paar kruiwagens GFT, gemengt met wat zaagsel voor een wat netter gezcht, in 4 ligboxen gereden om te kijken wat de koeien er meer doen. Deze boxen zijn nu 100% gezet. Mijn vraag is nu kan ik dit ongestraft doen of moeten ik de GFT nog opmengen met kalk of krijt voor ontsmetting ? Zijn er collega melkveehouders die er meer ervaring mee hebben en is er gevaar voor uier gezondheid en een verhoogt celgetal??
En wordt de mest kwaliteit door de humus uit de GFT beter. Waardoor er mogelijk ook een hoger opbrengst van het landgehaald kan worden door de extra humus. Wie heeft er ervaring met dit laatste.
De koeien vinden het ligtcomfort geweldig als ik op de box bezetting let.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Geen idee, gevoelsmatig zou ik denken wat kalk strooien. Heeft Wageningen er al ergens proeven mee gedaan?

 • jan1

  Ik verwacht dat het met gft compost niet goed gaat komen ivm de aanwezige bakterien. Er is wel speciale boxcompost verkrijgbaar. De meningen daarover zijn ook wat verschillend.
  Je hebt het over 2 dingen, als je voor de bodem wat wilt doen, dan zou je stro moeten gebruiken. Voor de boxen zou ik zzelf gaan voor de dikke fractie van mestscheiden. Dit kun je mengen met stro voor in de boxen. Krijg je een perfect ligbed.

 • supersony

  ik ben niet thuis in de melkveehouderij maar er is een artikel op boerderij waarbij ze in een vrijloopstal met compost werken dus ik denk dat het geen kwaad kan .
  artikel: www.boerderij.nl/.../Havermans-experimenteert-met-compost-BOE018380W

 • kremer

  Ik raag je aan eens tekijken op de site van Valacon Dairy, er wordt onderzocht waar de meeste bacterie groei is. Onderanderen bij mij.
  Zelf heb ik ervaring met de dikke fractie van drijfmest en dat bevalt goed.

 • kremer

  ik raad je aan, excuses.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.