Wat vind jij ervan?

Jan Bongers
Expert

Goed resistentiemanagement bij onkruidbestrijding in granen cruciaal voor behoud effectiviteit van herbiciden.

1


In het verleden werden steeds nieuwe middelen uitgevonden om het probleem op te lossen wanneer onkruiden resistent werden. De eerstkomende vijf tot tien jaren zullen er zeer waarschijnlijk geen producten met een nieuw werkingsmechanisme op de markt komen. Dat betekent dat we zuinig moeten zijn op het huidige middelenpakket. Er moet dan ook te allen tijde gestreefd worden naar een zo maximaal mogelijk resultaat. Dat is immers de beste garantie om te voorkomen dat er resistente onkruiden overblijven. Er mag ook niet alleen vertrouwd worden op chemische onkruidbestrijding. Inzet van andere maatregelen zijn absoluut nodig. Een voorjaarsbespuiting met Atlantis (of in de toekomst andere middelen op basis van Atlantis), moeten altijd voorafgegaan worden door een najaarsbehandeling met bv Javelin of Herold.
Resi-Tool is een BayYou service van Bayer CropScience. Het maakt adviseurs én telers bewust van de problematiek van resistentie aan de hand van een zestal stappen. Door bij elke stap een keuze te maken, wordt de risicobarometer samengesteld. Gaat deze te ver in het rood, dan worden bijsturingadviezen gegeven om het risico te verlagen.
Voor meer informatie zie www.bayercropscience.nl/.../index.html

Eén reactie

  • gerrit coppens
    Panellid

    De gewassen zullen in de toekomst steeds vaker met gps gezaaid worden. Ik heb op een demoveld al eens een schoffelaar gezien met een soort sensor die voorkwam dat, aldaar, de maisplantjes geraakt werden. Door op die manier te bewerken heb je minder bespuitingen nodig. Daarmee druk je resistentie en het geeft een ander beeld voor de recreërende consument.
    ps. ik kwam bij bovenstaande link niet verder dan een mooi plaatje en na lange tijd een paar tabs die mogelijk over tien minuten aanklikbaar zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.