Wat vind jij ervan?

SpuitWeerWijzer via App

10


De App SpuitWeerWijzer is ontwikkeld om de weersomstandigheden in het gewas nauwkeuriger te bepalen zodat u de optimale kwaliteiten van uw gewasbeschermingsmiddelen kan benutten.

Het programma kan via de App, locatiespecifiek (dus op het perceel waar u staat of van een perceel waar u de postcode van ingeeft) de weersomstandigheden, maar juist ook de effectiviteit van de bespuiting berekenen.

Via de smartphone kiest de agrariër die de bespuiting uitvoeren moet, het gewas en het desbetreffende middel. Daarna berekent het programma SpuitWeerWijzer een locatiespecifieke effectiviteit. Dat wil zeggen: op zijn scherm ziet hij door middel van een heldere blokjesgrafiek in kleur wat de optimale momenten zijn om het middel toe te passen.De blokjesgrafiek geeft aan wat de effectiviteit is in de komende 48 uur, de datum en de tijdsbalk staan onder de gekleurde blokjes. De kleuren van de blokjes hebben de volgende betekenis: Rood: geen effect, geel: matig effect, blauw: goed effect en groen: optimaal effect. Het zal duidelijk zijn dat als er een rood blokje staat in desbetreffende uur, het de vraag is of het wel verstandig is om dan het middel te gaan toepassen.

Voor meer informatie plaats onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • JackS
  Panellid

  Ik wil eerst de exacte resultaten wel eens zien. Ik heb zelf deelgenomen aan de proef. En met goed resultaat. Die verhoogde kans op mastiis is dat bij alle koeien uit de proef of ook bij koeien met een heel laag celgetal ( 50000-150000 ) In de proef zijn namelijk ook koeien drooggezet die b.v. de voorlaatste melkcontrole een celgetal van 1 miljoen hadden. Het criteria was de laatste controe onder de 250000 voor melkkoeien en onder de150000 voor vaarzen. Als ze b.v. een slechte CMT test hadden op het moment van droogzetten werden ze gewoon in de proef meegenomen. Dus eerst de resultaten bekijken en dan de juiste conclusie trekken.
  Zolang het op ons bedrijf goed blijft gaan met selectief droogzetten gaan we er mee door. Op dit moment zetten we meer dan 2/3 droog zonder antibiotica( ook geen andere middelen erin )

 • JackS
  Panellid

  Ik ben trouwens wel erg benieuwd naar de resultaten. Zijn die al ergens beschikbaar.?
  Er zijn erg veel aspecten meegenomen in de proef. Zoals conditiescore, speenpuntvereelting, aantal liters bij droogzetten ( heeft geen invloed verwacht ik )
  Wie weet meer ?

 • japke33

  Wij hebben ook meegedaan met de proef, allemaal gezonde dieren, die nooit iets hebben gehad. Er zouden er 20 van ons meedoen, maar na 10 koeien zijn we er mee gestopt. 7 koeien kregen na (en 1 in de droogstand) problemen met mastitis. De andere 3 kregen geen problemen. Voor ons is duidelijk geworden dat we alle koeien blijven droogzetten. Liever de problemen voorblijven dan ellende in de lactatie. Dit is ook beter voor de koe zelf en zorgt ook voor een beter arbeidsplezier.

 • teikelen

  Zetten al 10 jaar laag celgetal koeien droog met alleen een seal(onder de 125 ), daarboven wel antibiotica. Hebben in de droogstand nooit last van mastitis, en na afkalven ook niet. Het aantal koeien wat zo behandeld wordt ligt rond de 40 % van onze veestapel . Zeteen de koeien voor droogzetten wel appart op een randsoen van graszaadhooi en een beetje mais zodat ze wel goed opdrogen.

 • jven281

  Misschien kunnen de rundveehouders hier een voorbeeld nemen aan geitenhouders; veel geiten worden na een keer aflammeren niet meer aangedekt omdat we de lammeren niet nodig hebben, dit bespaard veel arbeid en geeft minder uitval bij de moederdieren. De partus is immers een risicovolle periode. De geiten worden dan duurgemolken zoals dat heet, droogstand heb je dan niet en afhankelijk van de persistentie kan je met een goedkoop rantsoen toch jaren continue aan het melken blijven. Wanneer de geiten wel worden aangedekt wordt vaak per geit bekeken of ze wel of niet wordt doorgezet. In het laatste geval heet dat doormelken, de geit gaat dan wel minder geven maar valt niet droog. Je voorkomt dan dat de droge geit met een gespannen uier komt te staan. Ook gebeurt het wel dat een geit b.v. nog eenmaal daags wordt gemolken om het uier gezond te houden.
  Antibiotica om droog te zetten wordt in de geitenhouderij vrijwel niet of helemaal niet toegepast. Geiten die worden duurgemolken of doorgemolken hebben minder piekproducties (met de risico's)maar ook geen droogstandsdagen! Per saldo blijkt het dat je bij een goede toepassing van duurmelken eenvoudig oudere dieren krijgt met gemiddeld een hogere levensproductie.
  Er zijn al rundveehouders die dit systeem ook bij een gedeelte van de koeien toepassen waarbij de minder persistente koeien bewust met een vleesstier geinsemineerd worden want van zulke koeien wil je liever geen melkkoeien.

 • beeldman
  Panellid

  @jven281. Een koe is geen geit. Het lijkt misschien een bot antwoord, maar ik bedoel te zeggen dat een koe maar blijven doormelken meestal niet rendabel is. Er zijn wel koeien die enige jaren op behoorlijk niveau door blijven geven, maar de meesten gaan op een gegeven moment te weinig geven om nog rendabel te blijven.
  Het is in deze antibioticadiscussie wel weer zo dat de gezondheid van het vee en de portomonnee van de boer de lasten dragen. Want als het klopt dat koeien die niet worden drooggezet 1,7 keer meer kans hebben om mastitis te krijgen in of direct na de droogstand is er nog veel voor te zeggen er voorzichtig mee om te gaan.
  Maar daarnaast is er denk ik nog veel winst te halen in droogstandsmanagement, -voeding en -hygiëne.

 • jven281

  @beeldman. Klopt een koe is geen geit maar dat wil niet zeggen dat je met goede persistente koeien niet hetzelfde kan doen. Waarom koeien al voor de 45 dagen lactatie insemineren om de negatieve energiebalans voor te zijn en vervolgens met 20 kg dagproductie droog zetten? Is het geen optie om deze koeien pas na de negatieve energiebalans te insemineren zodat ze wel vlot drachtig kunnen worden en met een lagere dagproductie drooggezet kunnen worden. Misschien kan het dan wel zonder antibiotica. Moet gezegd; er is nog wel een verschil dat de geiten vrijwel altijd over de melkstal blijven komen en dus intensiever gecontroleerd kunnen worden.
  Er zijn al melkveehouders die het van de geiten afkijken, en het in aangepaste vorm toepassen bij hun koeien. Resultaat? Gemiddelde leeftijd van 4.6 jaar, niet slecht denk ik. Het is maar een tip, misschien kan je er iets mee, misschien ook niet. Wat dat betreft leven we in een vrij land.

 • beeldman
  Panellid

  @jven281. Het lijkt me i.i.g. een mooi onderzoeksthema. Misschien iets voor het netwerk van Verantwoorde Veehouderij?

 • henk fledderus

  misschien een rare vraag maar monster nemen gaat dat nog steeds het zelfde. de monster nemer komt met een kistje monster buisjes. of is er inmiddels een gizmo dat je op de plaats de uitslag geeft en direckt verzend naar je pc mijn vader stopte met melken in 2000 of zo dus ik ben een beetje uit het geen reilt en zijlt

 • ter draefs

  Weet niet of ik er goed aan gedaan heb, koeien droogzetten op basis van kruiden
  als koe uierontsteking heeft ook behandelen met kruiden,
  en koe naar eerste ki onmiddelijk ook behandelen .
  Dat zit allemaal in een flesje dat je moet opgieten.
  Zijn er mensen die hier al ervaring mee hebben?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.