Wat vind jij ervan?

De 5 genomineerden

5


Grip houden op de aspergeketen - Teboza
Passie en liefde voor de asperge, het staat bijna onomstotelijk vast dat de Limburgse aspergeteler Will Teeuwen dat in zijn genen heeft zitten. Als derde generatie van een familiebedrijf is hij van jongs af aan opgegroeid in de teelt en vermarkting van asperges. Teboza, het bedrijf van Teeuwen, houdt zich niet alleen bezig met de teelt van asperges. Het bedrijf beschikt over eigen ontwikkelingsafdeling, rassen, plantenteelt, aspergeteelt en afzetkanalen voor deze producten.Lekkere varkens met een verhaal - HeydeHoeve
De Brabantse varkenshouder Tiny Schepers uit Nuenen brengt met drie collegavarkenshouders merkvlees onder de naam HeydeHoeve op de markt. Een varkenshouder roept niet snel dat de consument best wat minder vlees kan eten. En toch doet varkenshouder Tiny Schepers dat. In zijn ogen kan de consument door bewuster en iets minder vaak vlees te eten een steentje bijdragen aan een duurzamere toekomstLaten zien wat we doen - John en Marian Claessens-Jenniskens
John en Marian Claessens uit het Limburgse Ysselsteyn hebben een pluimveebedrijf met 340.000 leghennen en 160.000 opfokhennen. De dieren zijn verdeeld over 5 locaties. Ze werken met een vrijwel gesloten bedrijfsvoering: alle kippen komen als eendagskuiken op het bedrijf en groeien met 17 weken op tot leghen.Net iets anders ondernemen - Djûke van der Maat
Jong, vrouw, fruitteler en actief in de handel. Het is een combinatie die opvalt. Djûke van der Maat (30 jaar) uit Bunnik ziet het als voordeel: ze wordt onthouden. Ze mag dan jong zijn, op de landbouw heeft ze een heldere visie: boeren komen verder als ze beter communiceren. Vierentwintig uur in een dag is voor Djûke eigenlijk te kort. Ze werkt zeven dagen per week: met haar ouders in het gemengd agrarisch bedrijf Nieuw Slagmaat in Bunnik en in haar eigen handelsbedrijf Slagmaat. Op de boerderij voert de fruitteelt de boventoon. Het handelsbedrijf is een lokaal systeem van telers en afnemers dat Van der Maat drie jaar geleden opzette.
Aardbei bron voor nieuwe ideeën - Hay Soberjé en Joke Verheijen
Een museum, een winkel, een zelfplukveld en kinderactiviteiten. Het is een greep uit het aanbod van het themapark Aardbeienland in het Limburgse Horst. De 35.000 bezoekers die het park jaarlijks trekt, horen op een speelse manier alles over de aardbeienteelt, de verschillende rassen en kunnen er uiteraard ook volop aardbeien proeven.Stem op jouw favoriet via http://www.agrarischondernemer.nl/stemmen/ en maak kans op een Ipad-Mini.

Laatste reacties

 • vd spoel

  iedere discusie over dit onderwerp is volstrekt zin loos,het is net als zure regen ,en al die andere onzin die word uitgekraamd over het milieu ,je word er kots misselijk van laten we eerst maar eens voor een fair traid melkprijs gaan

 • Alette

  @vd spoel: In principe staat iedereen vrij om een discussie te starten over welk onderwerp dan ook, zolang dit over de sector gaat.
  Uiteraard mag je altijd zelf een discussie starten over hoe een eerlijke prijs bereikt kan worden of aan welke eisen een fair trade product moet bestaan. Dat kan door bijvoorbeeld hier aan de linkerkant te klikken op 'nieuwe discussie'.
  Wat betreft de CO2: Wij zijn met een aantal scholen een samenwerkingsproject aangegaan. Deze vind je via de volgende link: connect.boerderij.nl/.../default.aspx. Binnen nu en enkele weken verwachten wij hier enige activiteiten. Wellicht kan dit project een aanvulling zijn op de startvraag.

 • Romeijn

  @vd spoel: Dat je relatief anoniem kan reageren wil nog niet zeggen dat je overal op moet reageren en alles kunt schrijven wat zo maar in je op komt. Als iemand te weinig weet over onderwerpen die hier worden aangesneden kan die persoon misschien beter eerst verduidelijkingsvragen stellen. Dat doe ik zelf ook en ik waardeer daarom antwoorden die op de inhoud van mijn vragen ingaan zeer!

 • gerrit coppens
  Panellid

  @Romeijn, hoeveel een singel bijdraagt aan het CO2 probleem durf ik niet te zeggen. Ik zie wel andere voordelen voor die singels. Op het moment dat je een singel aan gaat planten kun je met een plaatselijk IVN een overeenkomst aangaan dat zij zorg dragen voor het jaarlijks onderhoud. Jij hebt er geen werk aan en zij kunnen hun kas spekken met haardhoutopbrengsten. Door de singel stijgt de diversiteit van plant en dier. Het is een opkikker voor de teruglopende bijenpopulatie. Doordat je met de burger in gesprek bent creëer je draagvlak voor andere bedrijfsactiviteiten. Een partner gaat niet gemakkelijk dwars voor je vergunningaanvraag liggen. Je voldoet aan mogelijk nieuwe EU-richtlijnen. Burgers ervaren dit soort landschappen vaker als mooi dan de open velden. Vee heeft schaduwplekken. Nadelen zijn er ook. Dure agrarische grond krijgt een lagere waarde. Er komen ook minder gewenst dieren (wrangvlieg) en planten (onkruidzaden) te huizen

 • Cradle Crops

  @Romeijn:Je zou ook kunnen denken aan het planten van Miscanthus Giganteus (olifantsgras) als melkveehouder. Met dit gewas wordt meer CO2 vastgegeld dan het geval is bij houtsingels. Dit door de grotere vorming van biomassa.
  Afgelopen jaar heeft Cradle Crops (http://cradlecrops.com/) Miscanthus aangeplant in samenwerking met het Praktwijknetwerk Slaap Zacht (www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp). Waarin dus ook naarstig op zoek wordt gegaan naar de mogelijkheden van Miscanthus als strovervanger!
  Dus, om terug te komen op de vraag, er zijn betere alternatieven!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.