Wat vind jij ervan?

gerrit coppens
Panellid

vion verder in de uitverkoop

2


www.zlto.nl/.../ncb-ontwikkeling-laat-aandeelhouders-toe-bij-vion-ingredients
Als eenvoudig ZLTO-lid ken ik uiteraard de cijfers niet, maar ik begrijp wel de Vion zich in Groot Brittannië vertild heeft. Dat verlies gaat ten kosten van de reserves van Vion en moeder ZLTO. Uiteraard moet er bij beide organisaties weer vlees op de botten komen. Bij de ZLTO onder meer middels een nieuwe werkwijze en minder personeel. Bij Vion werden zelfstandige onderdelen die goed verkoopbaar waren, en geen kernactiviteit betroffen zoals Oerlemans en Banner verkocht. Het rendement van de verkochte bedrijven zal wel lager zijn geweest dan de rentes van de bankleningen. Met een positieve hefboom doe je toch geen winstmakers in de verkoop. Nu komt het bericht dat de holding Vion verder opgesplitst wordt en dat voormalige melkkoe Rendac ook in de verkoop gaat. Of blijft ZLTO toch nog (meerderheid)aandeelhouder in het af te stoten deel? Waren de verliezen zo groot dat totale ontmanteling van het bedrijf nodig is? Kan de slachtsector zich in de toekomst wel zelfstandig handhaven nu de toegevoegde waarde bedrijven? Komen enkel grote bedrijven/pensioenfondsen in aanmerking om een bod te doen of is er voor ons als mogelijk kleine investering ook ruimte om aandeeltjes te verwerven?

Laatste reacties

 • jstut

  Ha Gerrit, wie herrinnerd zich nog de reddingsactie van Gerrit Braks de voor het behoud van de COVECO. Dit was toendertijd 15.000.000 gulden volgens mijn, waarvan 5.mil van ministerie van Landbouw 5 mil., van de rabo ook 5.mil en van de leden( boeren) ook nog eens 5 mil met een minimale bijdragen van +- 950 gulden per lid. Het is altijd al wat geweest met de cooperatieve verwerking van vlees denk maar eens aan de NCB. Nooit heeft het goed gewerkt ondanks dat er veel maatregelen werden afgekondig aan gaande de veeziekte bestrijding. MKZ en VP. deze maatregelen werden opadvies van onze eigen voormannen aan gedragen.
  De vrije handel werd hierdoor flink beperkt, onder het verhaal dat de veehandel niets toevoeg aan de keten en alleen maar een gevaar voor de sector was.
  Veemarkten zijn hierdoor in Nederland zogoed als verdwenen. Een boer moet tegenwoordig met de pet in de hand gaan staan en bewijzen van spreken zeggen ik heb nog een goede slachtkoe kunt U er misschien iets mee Vion ??. En krijgt dan later te horen in welke klassen de koe valt en wat hij aan kilo`s uitbetaalt krijgt. Invloed heeft de boer hier meer op hij krijgt wat geld in de hand gedrukt zal ik maar zeggen. En dan mag hij nog blij wezen ook. Ik ben in mijn jeugd regelmatig op een slachthuis geweest in iedere stad van betekenis was er wel een. Nu zijn er nog enkele over. Van concurrentie is nu nog nauwlijks spraken. Vion kan bijna vrij zijn gang gaan op de inkoop.
  En nog weten zij geen rendement te maken. Wie zit er nu te slapen???.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Inderdaad, er gaat een hele geschiedenis aan vooraf. Jij noemt de reddingsactie van COVECO. Hier in het zuiden was het de toenmalige CeHaVe die molensteen EnCeBe om zijn nek kreeg en daardoor bijna omviel. Uiteindelijk heeft de Rendac, als meest vermogende, al die slachterijen overgenomen en er de naam Vion aan gehangen.
  Dat de veemarkten verdwenen en daarmee ook de kleine slagers die het van hun aanvoer van de veemarkten moesten hebben, kwamen de grote jongens wel goed uit. Minder concurrentie. Nu kan er in elke organisatie wel wat mis gaan, feit is dat geen enkele grote slachterij, hoe goed het management ook is, het red. Het lid/leverancier wil een goede prijs, dat wil zeggen, minimaal de kostprijs van varken of rund. De coöperatie is dat moreel verplicht. Aan de andere zijde wordt de slachterij uitgeknepen door de afnemers die enkel kiloknallers in de schappen wil leggen.
  Dat heeft men een aantal jaren weten te verbloemen door ander kapitaal, de 15 miljoen die jij noemt, het cehave vermogen, nu het Rendac vermogen, in het vlees te stoppen. Maar als de consument niet meer betaald dan houd dat een keer op.
  Door Rendac en alles wat om Rendac heen hangt te verkopen kan men nog een keer een flinke bak geld in de Vion gooien, maar dat is over een paar jaar ook op en dan is het einde Vion.
  Ik kan me voorstellen dat het ZLTO bestuur het moeilijk heeft. Men kan het naar de met name vleesleverende leden niet verkopen om de slachterijen op de markt te zetten. Een commerciële partij zal niet meer aan leveranciers uitbetalen dan men van de supermarkten ontvangt. Dat betekend dat dan ik korte termijn de varkenshouderij op zijn rug ligt en de rundvee zware klappen krijgt. Dat geeft heibel in de tent. Echter door de winstgevende tak op de markt te zetten vangt men eenmalig een mooi bedrag en stelt men de executie van de Food-divisie enkel een paar jaar uit en staat men op het eind helemaal met lege handen

Of registreer je om te kunnen reageren.