Wat vind jij ervan?

wanneer knapt de grond-bubble?

3


Door speculatie worden prijzen vaak te hoog opgedreven. Ineens is er een omslagpunt en storten de prijzen in. Bekend is de tulpenmanie van 1637. De internetzeepbel knapte in 2000 (helaas, kostte mij ook geld). Uit de huizenprijzen loopt de lucht nu ook al weer een jaar of vier en afgelopen weken zakte de goudprijs met dan een kwart. Ook die bubble loopt dus leeg.

Maar hoe zit dat nou met de grondprijzen? Iedereen ziet dat die nu ongekend hoog zijn. De prijs is nu verder dan ooit (ook relatief) verwijderd van de agrarische waarde van de grond. Ik kan zo 10 argumenten opnoemen waarom dat niet houdbaar is. Dus is mijn vraag: Zien jullie een forse prijsdaling in aantocht? En wat zijn de redenen dat deze bubble maar niet knapt?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Je moet eerst de vraag stellen; waarom is de grond zo duur geworden. Een belangrijke reden is het gebrek aan ruimte. Daarom was de grondprijs in het noord-oosten van Nederland lange tijd lager dan in het westen of in het zuiden. Door uitbreiding van woningbouw, industriegebieden wordt een ruimtebeslag op landbouwgrond gelegd. Aanvullend moet er dan ook infrastructuur en natuurcompensatie komen. Landbouwers die toch door willen gaan hebben compensatiegrond nodig en komen als vrager op de markt. Doordat projectontwikkelaars flink verdienden op de voormalige agrarische grond was het logisch dat voor die agrarische grond meer dan de waarde betaald ging worden. Dientengevolge stijgt ook de onteigeningswaarde die overheden betalen. De marktwaarde van agrarische grond ligt eenmaal boven de agrarische waarde. Landbouwers die met hun bedrijf verder willen kunnen daardoor verder van huis vaak meerdere hectares terugkopen dan ze verkocht hebben. Soms kiest men voor bedrijfsverplaatsing. Landbouwers die grond warm verkocht hebben veroorzaken zo een prijsopdrijvend effect in andere regio's. Doordat de waarde stijgt stijgen ook de financierings- mogelijkheden. Net zo goed als banken die huizen voor een te groot bedrag gingen financieren is ook grond te duur gefinancierd. De vraag is nu; komt er een forse prijsdaling? Ik verwacht eerder een kleine correctie. Zo lang de leningen nog terug betaald worden zal de bank het niet aan durven de stekker uit een bedrijf te trekken. Ze zijn te bang voor het domino effect. Banken zullen ook hopen dat er binnen de bouwmarkt een nieuw evenwicht bereikt wordt. Een eerlijk gezegd, als een landbouwer 20 euro voor zijn grond beurde van een projectontwikkelaar terwijl de agrarische waarde slechts 2 euro was dan heeft die landbouwer goed gehandeld. Die projectontwikkelaar ving op het eind van het verhaal vervolgens 600 euro voor zijn bouwkavels. Uiteraard maakt hij geen 580 euro winst, want er moeten ook wegen aangelegd worden. Echter die 20 euro is in het geheel van 600 euro een relatief klein bedrag. Het zou kunnen zijn dat het nieuwe evenwicht op de bouwmarkt een bouwkavelprijs van 400 euro oplevert. Hierdoor worden huizen drastisch goedkoper en trekt de huizenmarkt aan. Ook ten opzichte van 400 euro is 20 euro een schijntje. Mogelijk wordt die 20 dan 16. Echter banken die agrarische grond voor 5 euro financieren zitten dan nog steeds met been op tafel en sigaar in de bek achterover te leunen. Die maken zich geen zorgen. Daarom verwacht ik niet de de agrarische grondprijs sterk zal dalen, hooguit wat nivelleren

 • henk fledderus

  we zien aan deze kant van de bol dat er nog behoorlijk door gemeind word, sommige minder lukrative projecten gaan dicht en de ontwikkeling van nieuwe projecten stagneerd wat.
  nu heeft het meinwerk niet zo'n effect op de grond prijs maar wel op het aantrekken van buitenlandse investeerders.
  Chinese en arabise investers kopen farms. terwijl ze eerder alleen maar naar grote meinprojecten keeken.
  ze pikken de betere farms en vaak ook grote opper flakte of meerdere farms in een gebied en betalen er flink voor.
  dat zet een trent voor de hooge prijzen

 • pietbongers

  Op moment is investeren in grond toch niet slecht ,saldo klimmen omhoog en voer prijzen zullen de kommende jaren zomaar niet in storten ,vervolgens hebben ze de grond nodig om mest verantwoord af te voeren zal nog jaren duren voor mest verantwoord uit markt genomen wordt .
  dus met hogere saldo plus mest vergoeding brengt grond meer op dan geld op bank.
  en niet te vergeten we zitten op goede plek op deze aarde niet alle grond is zoals in west europa .

Of registreer je om te kunnen reageren.