Wat vind jij ervan?

Snavels en pikkerij

6


In de Boerderij Vandaag van 12 april staat dat het voorlopig nog niet mogelijk is om legkippen te houden met ingekorte snavel. Het artikel sluit af dat er nog steeds te weinig bekend is over de vele (mogelijke) factoren die van invloed zijn op pikkerij. Rodenburg meldde dat stressgevoeligheid en angst factoren kunnen zijn.
Wat zijn jouw ervaringen met pikkerij? Wat zou jij aanwijzen als oorzaak?

Laatste reacties

 • Bijlie

  Vorige week themabijeenkomst 'Hennen houden met hele snavels'. Veel tips en ideeën en mogelijke oplossingsrichtingen gehoord. Maar niemand die zei dat het mogelijk is om hennen met onbehandelde snavels te houden. Conclusie: 1 januari 2015 is te vroeg. Maar hoe maak je dat duidelijk aan de politiek?

 • hubertsmeets

  Stress en andere factoren (voeding/bezetting/klimaat/afleiding/genetica/opfok) hebben zeker invloed op de pikkerij onder leghennen. Oplossingen kunnen gevonden worden in het management of in de voeding. Via het drinkwater kan je ook de Vit E-Mag van Farm-O-San toevoegen. Dit product reduceert de stress/onrust in het koppel en verhoogd de weerstand van de dieren. Daarnaast blijft het wel noodzakelijk om ook aanpassingen door te voeren in het management van de dieren. In de biologische pluimveehouderij hebben ze veel ervaring met ongekapte hennen, en hebben ze de afgelopen jaren kunnen leren wat effectief is om pikkerij te beperken. De problemen met pikkerij zijn daardoor de afgelopen jaren afgenomen onder deze leghennen.

 • janskip

  Pikkerij blijft volgens mij toch erg darmgezondheid gerelateerd ik heb mijn koppels kippen Layer MIX van VitaDos gevoerd en pikkerij was zo over.


  Ook qua voerbesparing en overige mortaliteit zag ik een erg positieve reactie

 • jehanvankroaks

  ik geloof dat ik ook maar een vitamine mengsel ga maken.

  je krijgt hier op boerderij.nl ruimte genoeg voor gratis adverteren !!!

  Jaren geleden hebben wij een koppel onbehandelde moederdieren gehad, uitval was idd hoger dan gewenst, omdat de dieren elkaar makkelijker kunnen verwonden met de scherpe snavel.

  Onbehandelde dieren houden is geen probleem, wanneer de fokkerij daar op inspeelt.

  Maar ja.... uiteindelijk houden wij de dieren om er iets aan te verdienen en dat is waar de fokkerij naar kijkt......

 • jehanvankroaks

  Rodenburg meldde dat stressgevoeligheid en angst factoren kunnen zijn.

  Rodenburg heeft helemaal gelijk.

 • l coumans

  helemaal niet moeilijk ik doe dat al 20 jaar en zou niet anders willen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.