Wat vind jij ervan?

Peelnetwerk
Bedrijf

Genomineerden Peeltrofee 2013 bekend

7


De genomineerden voor de Peeltrofee 2013 zijn bekend. Zondag 21 april reikt gedeputeerde Yves de Boer aan één van hen de felbegeerde Peeltrofee uit tijdens de achtste Peeldag in Aarle-Rixtel.
De Peeltrofee is een prijs voor een persoon, project of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de gebiedsontwikkeling in De Peel.

Stichting Belsa
De jury vindt dat dit project laat zien dat door samenwerking tussen diverse partijen, waaronder de gemeente, en de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers een initiatief kan uitgroeien tot een voorziening van formaat. Bijzonder vond de jury het enthousiasme waarmee de bewoners zelf aan de slag zijn gegaan om de sporthal en de kantine te realiseren in hún dorp. Wat de jury ook belangrijk vond is dat de exploitatie van de kantine een goede basis biedt om de voorziening blijvend in stand te houden. Een waar voorbeeld van actieve gemeenschapszin.
Project Astense Aa
De jury heeft dit project genomineerd omdat het waterschap Aa en Maas met dit project een waar huzarenstukje heeft geleverd. Met het project worden op een integrale wijze de diverse doelen die in het gebied spelen bij elkaar gebracht. Denk hierbij aan beekherstel, cultuur historische waarden, recreatie & toerisme, landschap en structuurverbetering van de landbouw. Een dergelijk project vraagt veel inzet en bekwaamheid van de projectleiding. Het resultaat mag er dan ook zijn, een waar pareltje in de Peel waar bewoners en bezoekers trots op mogen zijn.


Dorpsraad Beek en Donk
Door de dorpsraad van Beek en Donk te nomineren, in het bijzonder de voorzitter, de heer Wies Rooyakkers, wil de jury ook de vele andere vrijwilligers in de andere dorpen in het zonnetje zetten. Want zonder de inzet van vrijwilligers en mensen die ook in bestuurlijke zin de kar willen trekken, komt er niets van de grond. De dorpsraad van Beek en Donk getuigt hiervan door de wijze waarop zij initiatieven ter hand nemen. Dank zij de dorpsraad is dit nu weer een ontmoetingsplek voor de bewoners.

Laatste reacties

 • jan1

  Kan de veearts goed de kas mee spekken.
  Ik doe het zelf niet. Ben van mening dat je geen waar voor je geld krijgt.
  Je kunt er zelf veel aan doen.
  Zorg dat de pas gekalfde koeien direct na het kalven 40 a 50 liter water drinken, eventueel met koedrank + CA in de vorm van een bolis of vloeibaar. Door het water gaat de koe sneller vreten en wordt de ruimte waar het kalf gezeten heeft weer opgevuld, waardoor de nageboorte er weer sneller afkomt
  temeratuur de koeien de 1e 10 dagen. Bij iets verhoging kun je dan nog pyrogenium e.d. gevbruiken.Werkt dit niet voldoende dan met antibiotica behandelen.
  Na 14 dagen kun je zelf de koe testen op ketonen ( slepende melkziekte ) .
  Als je stappentellers hebt, ben je al weer een stuk verder. Anders kun je van die Kamar plakkers gebruiken en is een koe nog niet tochtig geweest binnen de gewenste tijd dan tochtig spuiten.
  Laat de koeien hier altijd scannen door iemand die dat voor zijn beroep doet. ( veel ervaring).

 • henk fledderus

  het klinkt mij wa kostelijk in de oren, het is mooi dat zo'n bezoek problemen voorkomen kan maar als je zoveel problemen hebt moet je misschien de algemene gezondheid van de veestapel eens onder de loep nemen.
  niet alles is in geld uit te drukken maar als je de dieren dokter 6 keer per jaar krijgt of 25 keer per jaar, daar moet heel wat melk voor in de bus om weer kiet te spelen.

 • Roozen

  Enkele jaren geleden veel problemen gehad met de gezondeid van de koeien, toen besloten om er korter bovenop te gaan zitten, en begonnen met het deens systeem. De problemen werden snel gesignaleerd, behandeld, en de koeien begonnen weer goed te presteren. Het klopt dat het een duur systeem is, maar in mijn geval was niets doen vele malen duurder. Momenteel komt de dierenarts alleen voor verse dieren en vruchtbaarheidsproblemen. Ik denk dat het vooral voor grote bedrijven een manier kan zijn van protocolair werken, 1 maal per week een dagdeel inruimen voor de dierenarts, en de rest van de week geen verrassingen met de koeien.

 • henk fledderus

  @ roozen dat klinkt mij als een goede aanpak in de ooren maar hoevaak krijg je de dokter nu nog?
  en ga je in de toekomst de het aantal bezoeken terug brengen of ben je tevreden met een hoger aantal bezoeken

 • Roozen

  Het aantal bezoeken wissel per seizoen, wij hebben een najaarsafkalvende veestapel, 95% in de periode aug tm december, dwz vanaf begin aug tot begin januari elke week, daarna om de 3 weken vruchtbaarheidsbegeleiding, en als alles drachtig is enkel pbb, dus bijna niet meer.

 • beeldman
  Panellid

  Wij maken gebruik van de maandelijkse begeleiding. Vooral vruchtbaarheidsfacetten komen aan bod. Maar, indien noodzakelijk, ook alle andere veterinaire aspecten als; poot- en klauwproblemen en celgetal. Ik denk er nog over om naar veertien dagen over te gaan. Vooral bij drachtbepaling kan de periode net wat te lang zijn.

 • koeboertje

  Ik maak helemaal geen gebruik van begeleiding,veel te duur om maandelijks de dierenarts over de vloer te hebben.Ik probeer de koeien in het voorjaar/zomer af te laten kalven , in het voorjaar heb je kwalitatief het beste gras dat past dan het beste bij de verse koe mijn ervaring is dat het in het voorjaar/zomer bijna vanzelf gaat, bij een najaarskalvende koe kost het meer aandacht om hem optimaal te laten produceren , je werkt ook tegen de natuur in als je in de winter een koe laat kalven. Als de koeien op stal staan zie ik liever ook geen tochtige koeien want dit zorgt voor veel te veel onrust.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.