Wat vind jij ervan?

Voorkom Chlamydia abortus met Ovilis Enzovax

0

MSD Animal Health herintroduceert Ovilis® Enzovax, een vaccin tegen Chlamydia abortus. Chlamydia abortus infecties komen in Nederland veel voor op schapen- en geitenbedrijven. Meer dan 70% van de melkgevende schapenbedrijven en melkgeitenbedrijven heeft aanwijzingen voor Chlamydia abortus infecties. Het is momenteel de belangrijkste veroorzaker van abortus op melkgeitenbedrijven; 77,6% van de melkgeitenbedrijven heeft antistoffen.

Chlamydia abortus: ongemerkte insleep, grote gevolgen
Ooien kunnen drager zijn van Chlamydia, zonder daarvan tekenen te vertonen. Daardoor kan het ongemerkt in een koppel binnen worden gebracht. Abortus vindt plaats in de laatste weken van de dracht. Doordat opnieuw besmette ooien eerst symptoomloos drager worden, zorgen zij in het tweede seizoen voor een toenemend aantal abortussen. Eénmaal in een koppel geïntroduceerd kan chlamydia jarenlang voor problemen zorgen.

Zoönose risico voor de mens
Chlamydia infecties kunnen overgaan van dier op mens. Een Chlamydia infectie kan bij de mens griepachtige verschijnselen veroorzaken en abortus. Mensen die met besmette dieren of dierlijk materiaal in aanraking komen lopen een verhoogd risico, met name zwangere vrouwen.

Preventie van Chlamydia abortus
Vaccinatie is een effectieve manier om Chlamydia abortus te voorkomen. Elke latent geïnfecteerd dier kan een ander dier infecteren. Vaccineer in het eerste jaar de hele kudde. Daarna dienen alle lammeren en andere nieuwe geïntroduceerde dieren gevaccineerd te worden. Ovilis Enzovax (REG NL 8785) is het enige geregisteerde vaccin tegen Chlamydia abortus.

Wilt u meer weten van dit product plaats dan onderstaand uw reactie of ga naar www.rundvee-msd.nl/


Of registreer je om te kunnen reageren.