Wat vind jij ervan?

Brabant Agri
Bedrijf

Melkrobot ruimtes vorstvrij met Infraroodverwarming.

3


Met de melkrobot vorstvrij de winter door.

Ervaring van een collega veehouder.
Melkveehouder Harry Miltenburg uit Schalkwijk, gem. Houten melkt zijn koeien met een melkrobot. Harry speelt graag op safe en informeerde begin oktober vorig jaar bij zijn verwarmingsinstallateur over de mogelijkheden om zijn melkrobot vorstvrij te kunnen laten functioneren. Het advies was gaskapjes of een heteluchtkanon. Dit zag Harry niet zitten, openvuur en voor de koeien vreemde geluiden en onbekend licht. Op de landbouwvakbeurs in Gorinchem zag hij een nieuw product. Infraroodverwarming. Dat sprak hem aan. Warmte waar het nodig is zonder geluid,licht en geen openvuur. Bovendien volautomatisch. Zodra de temperatuur bij de melkrobot rond het vriespunt komt schakelt hij in. En zijn verwachting is geheel uitgekomen. Tijdens de periode van vorst, tot -16°C is zijn melkrobot vorstvrij gebleven. Aan het robot bezoek van de koeien is niets veranderd. Ze komen vlot in de melkrobot of er geen vorst is. Leo van Helden van Brabant-Agri kan deze ervaring alleen maar beamen, ”Het is de idealenverwarming voor deze toepassing”. Meer informatie kunt vinden op www.brabant-agri.nl/Natuurlijke verwarming…

Infraroodstraling is in de natuur een belangrijke manier van warmte-overdracht. Een sprekend voorbeeld is de zon. Deze natuurlijke warmte van de zon is de inspirator geweest voor de ontwikkeling van infraroodverwarming apparaten. De zon straalt drie belangrijke zaken naar onze aarde; ultraviolet straling, zichtbaar licht en infraroodstraling. De warmte die wij voelen komt door de infraroodstraling. Door speciale technieken toe te passen zijn we geslaagd om dit natuurverschijnsel na te maken. Onze verwarmingspanelen stralen, net als de zon, infrarood warmte uit naar de omgeving waar hij op gericht is. Daarom wordt bij infrarood-verwarming de warmte primair afgegeven aan objecten en secundair aan de omgevingslucht. In principe worden bij infrarood-verwarming twee afzonderlijke verwarmingsmechanismen gecombineerd namelijk: verwarming als gevolg van straling en verwarming als gevolg van de "isolerende" werking van de omgevingslucht. Bijzonder is dan ook dat deze infraroodstraling niet de omgevingslucht verwarmd, maar direct de voorwerpen waarop ze is gericht. Het apparaat bestaat uit een aluminium blok met een elektrisch verwarmingselement. Aan de buitenzijde is het blok voorzien van een speciale geëmailleerde coating. De gepatenteerde samenstelling van de coating geeft bij verwarming de infraroodstraling.

Door de vorm van het blok wordt de straling als bundel gestuurd naar de te verwarmende voorwerpen. Deze voorwerpen worden opgewarmd en dragen reflectiewarmte over aan hun omgeving. Voor toepassing in de schone ruimte van de melkrobot geeft dit het grootste effect als de verwarmingsapparaten gemonteerd worden ca 250 cm boven de (beton) vloer. Zie tekening. De (beton)vloer wordt opgewarmd door de infraroodstraling en zal door de reflectie de directe omgeving verwarmen en vorst vrijhouden.


Dit heeft veel voordelen, denk hierbij aan;
- Geen geforceerde luchtcirculatie, geen verplaatsing van stof en bacteriën
- Reukloos en zonder afvalstoffen, werkt op elektriciteit
- Geen schrik aanjagend licht en geluid, onzichtbare warmte
- Laag energie verbruik door efficiënt gebruik van energie
- Eenvoudige montage zonder aan- en afvoerleidingen
- Aangename gevoel van warmte, zoals warme zonnestralen in de sneeuw.
De Basis Agri uitvoering is geschikt voor gebruik op de boerderij en heeft het keurmerk IP65.
Dit geeft een goede garantie voor gebruik als verwarming in de melkstal, werkplaats en dierverblijven.

Laatste reacties

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Hoezo betaalt de boer de rekening? Door de vleestaks wordt toch alleen maar het vlees in de winkel duuurder. Je schrijft immers zelf dat de taks de consumptie nauwelijks zal afremmen.
  Het is de consument die de rekening betaalt.

 • politiek

  Inderdaad denk ik ook dat de consument de vleestaks gaat betalen. Het huishoudboekje zal sluitend moeten zijn voor Nederland. Ook roken, brandstof, alcohol zal duurder worden door een extra taks. Zal de burger die rookt , auto rijd, en een pilsje of wijntje drinkt dat nu ook echt verminderen. Ik denk het niet. Zo zal dat met vlees ook gaan denk ik.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Als men de auto opruimt vanwege de benzineprijzen dan wordt dat gezien door de buren. Als men droog brood eet dan wordt dat niet gesignaleerd en kan men naar buiten toe toch mooi weer spelen. Supermarkten zullen derhalve toch proberen de kopende klant binnen te houden en de vlees prijzen verlagen. Echter de supermarkt snijdt daarvoor niet in eigen vlees

Of registreer je om te kunnen reageren.