Wat vind jij ervan?

MDV-stal of niet?

8


Veel nieuwe ligboxenstallen worden volgens de Maatlat gebouwd, logisch gezien de MIA/VAMIL mogelijkheden. Maar is een Maatlatstal, los van de fiscale voordelen wel verstandig of kun je als veehouder net zo goed uit de voeten met goedkoop en simpel? Flynth adviseurs en accountants heeft namelijk berekend dat een maatlatstal gemiddeld ruim 11 procent duurder uit pakt dan een stal zonder veel extra duurzaamheidsaanpassingen.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  De kans is groot dat op een gegeven moment een bepaalde vorm van Maatlatstal als wettelijk minimum gesteld wordt. Je krijgt dan een paar jaar om je bestaande stal aan te passen en/of te stoppen. Vergelijk het even met de legbatterijen. Moet je dan een vrij nieuwe stal verbouwen om aan de eisen te voldoen, dan is het twijfelachtig dat er MIa/Vamil gelden zijn. Je hebt je kans immers gehad

 • beeldman
  Panellid

  Het is maar net hoe je er als ondernemer in staat, of kan staan. Het voordeel van een MDV stal is tweeledig. Ten eerste de fiscale winst, ten tweede de welzijn / milieuwinst. Maar probleem is dat de fiscale winst alleen opgeld doet als je ook zoveel winst maakt en dus dan de fiscale voordelen kan benutten. Dan is de extra investering misschien wel voor een ander doel te gebruiken. Bijvoorbeeld bij bedrijfsvergroting: extra melkkoeien. Het risico wat je neemt dat de duurzame investeringen binnen enkele jaren de standaardregels worden, ja dat kan. En misschien moet je dan in zijn totaal wel meer investeren om je stal aan te passen.
  De geschiedenis heeft ons geleerd dat het beide kanten op kan. Groen label veestallen is een voorbeeld van een goed idee, maar niet voor de boers portomonnee.
  Achteraf redeneren is altijd makkelijk, maar achteraf is een koe in de kont kijken.

 • vofnagel

  We hebben de gok genmoen om niet een mdv-stal te bouwen omdat je een bepaald aantal punten moet halen en dan is het de vraag of je in aanmerking komt voor de subsidi en aftrek mogelijkheid.
  het kostte ons bijna 3 ton meer. dat geld hebben we nu minder hoeven te lenen. ik vind het een vorm van discrtiminatie dat je niet tot nul kan afschrijven als je niet meedoet met mdv.
  en de overheid is amper vier jaar betrouwbaar laat staan 20 jaar, wie dan leeft die dan zorgt

 • ZZPay@Work
  Bedrijf

  Wij gaan straks bouwen. Hebben de keuze gemaakt om geen mdv-stal te bouwen. Dit aangezien je wel extra investeringen moet maken om aan de punten te kunnen voldoen. Daarnaast verwachten wij de komende jaren nog zoveel te investeren waardoor het fiscale voordeel voor ons niet aantrekkelijk is.

 • Anne-Marie van der Linde

  @ Gerrit, een gangbare stal hoeft niet per definitie slechter voor je koeien te zijn dan een MDV-stal. Je kunt voor een emissie-arme vloer kiezen of ruimere boxen/loopruimte zonder allerlei andere extra's van de maatlat (automatische gordijnen, duurdere lampen ed).
  Als je tegenwoordig de bouwkosten per plaats hoort vraag ik me regelmatig af hoe veehouders dat ten opzichte van toekomstige inkomsten zien. Tuurlijk heb je aftrekmogelijkheden, maar dan nog

 • gerrit coppens
  Panellid

  @Anne-Marie, ik zou het niet durven te beweren. Ik wijs er enkel op dat we een grillige overheid die soms onlogische besluiten neemt en mensen met verplichtingen opzadelt. Het is dan verder aan de ondernemer om de keuze te maken tussen een goedkopere degelijke stal zonder subsidie en een stal met wat extra toeters en bellen en subsidie die een deel van die extra kosten dekt

 • Martin Oldenhof

  volgens mij kun je het beste een stal ontwerpen die bij jouw wensen past. Daarna kun je kijken in hoeverre MDV hier bij past en wat voor voordelen/nadelen het oplevert.

 • Eterclean Michiel Wanders

  In het huidige financieringsklimaat is de grootste vraag hoeveel kan ik financieren, hoe groot kan/wi ik bouwen en welke eisen en wensen stel ik en de MDV aan mijn nieuwe stal. dan kom je tot een ontwerp en een verwachte kostprijs. Na stalinrichting en aanverwante technische zaken onstaat er een totaalprijs die altijd hoger is dan verwacht en volgt een bezuinigingsronde.
  Een van de kosten is het geisoleerde dak, is dat wel nodig in een hoge stal met open zijwanden? Er kan minimaal 10-12. euro per vierkante meter dakvlak bespaard worden door niet te isoleren. Reken het rendement uit van de investering van isolatie ten opzichte van melkverlies door hittestress. Heeft u dan wel de verwachte voordelen? En als u weidegang toepast wat heeft isoleren dan voor nut? Investeren met verstand boeren met het hart.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.