Wat vind jij ervan?

Bij het laden: Machine (onnodig) aan of uit?

5


Het besparen van brandstof blijft een onderwerp waar veel over wordt gepraat. Niet alleen de rechtervoet is belangrijk, maar ook alles om de trekker heen. Nu kan ik mij van vroeger uit herinneren dat mijn vader de trekker tijdens het laden altijd liet draaien. Wachten totdat de bak vol is en dan weer op weg. Lijkt mij een simpel gevalletje van 'Trekker uit, want een stilstaande trekker laten lopen is zonde van het geld.'


Nu ben ik benieuwd wie van jullie de trekker (on)bewust wel eens op zulke momenten gewoon laat draaien. ('ach die 5 minuten...').

Waar ik ook wel nieuwsgierig is of jullie een top 5 kunnen maken hoe je het beste brandstof kan besparen en waarom.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Soms laat ik de motor draaien, soms niet. Vooraf moeilijk in te schatten. Soms kost starten meer dan de brandstofbesparing oplevert. Waar het omslagpunt ligt? 5 minuten, 10 minuten?

 • Gerd-Jan

  Als de moter koud is laat ik hem draaien. Is de moter warm dan zet ik hem met het mingste of geringste af. Zit toch niet voor niks een startmoter op?

 • Martin Oldenhof

  Het ligt er maar net aan waar het omslagpunt is volgens mij. Bij koud weer laat ik de moter zeker wel draaien, maar met een laag toerental. Bij warm weer zet ik hem eerder uit. Zelf reken ik de laatste tijd met een omslagpunt van 5 min. maar dat is meer op gevoel gebaseerd.

 • henk fledderus

  we hebben ooit eens een berekening gemaakt maar dat was puur en alleen op de kosten van de diesel tussen starten en door laten draaien. het omslag punt zat verbazend laag, rond de minuur of zo.
  als je de berekening vollediger gaat maken met slijtage aan startmotor en accu er bij, zul je ook rekening moeten houden met de extra uren die je draait en waar je in principe afschrijving voor betaald.
  wat ik nog wel eens tegen kom met computer zooi, is dat zodra je de trekker weer start valt de spanning even weg en kun je de toestand weer activeren.
  Ik denk dat gerd-jan gelijk heeft gewoon uitzetten indien mogelijk

 • kuijpers reniers

  draaid niet langer dan nodig bij mij, waarom bij nieuwe tractoren niet het zelfde als bij de vrachtauto na x aantal min. stop de moter vanzelf is ingeprogrameerd af fabriek en als je auto met pto of zo dat hij moet draaien tikje op de handgas en hij blijft lopen zou ideale oplossing zijn en simpel zit gewoon in de software van motormanegment

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.