Wat vind jij ervan?

Onrust melkveerechten

3


Merken jullie wat van onrust onder melkveehouders (en dan vooral in Brabant) in verband met een dreiging van dier/melkveerechten. Ik hoor namelijk diverse verhalen over het vol zetten van stallen en het vasthouden van melkkoeien. Men hoopt hiermee dat een eventuele referentie wordt gebaseerd op de huidige dieraantallen.
(Volgens mij heeft dit echter weinig zin omdat er gekeken wordt naar de ruimte om mest te kunnen plaatsen. )

Laatste reacties

 • GertjanSnoek

  @ marjanschaftenaar, ik denk dat deze boeren wel gelijk hebben. Zeker als je de ruimte hebt in je stal is het verstandig deze vol te zetten met dieren. In de situatie die marjan schetst zou het wel erg onterecht zijn met name voor bedrijven welke geen land hebben en hun voeraankoop en mestafzet goed geregeld hebben in de regio. Als de dierrechten er komen is het dus verstandig om je hierop voor te bereiden. Quotum leasen en melken maar... zo kun je bij eventuele invoering van dierrechten de overheid een stapje voor zijn en zoveel mogelijk gebruik maken van de situatie en sluit je mogelijke risico's uit. Uiteindelijk hoop ik dat dit allemaal niet nodig is en dat er gewoon een ijzersterk mestbeleid komt waarbij het huidige systeem geoptimaliseerd wordt en verplichte mestverwerking in wordt opgenomen. Zo kunnen lopende initiatieven ( 30-40 stuks) van de grond komen omdat deze zo een verzekerde mestaanvoer hebben, de financiering beter rond te krijgen is m.b.t. zekerheden (mestaanvoer) en zo het wiel gaat draaien. Kortom hectische tijd en het is zaak om daarin je keuzes goed te overwegen en in te springen op kansen en ook vooral je kansen zien. Even terug te komen op de dierrechten, wat voor probleem zou het geven als je de huidge stal die halfvol staat vol zou zetten met dieren en gewoon gaan produceren? Volgens mij zitten er alleen maar voordelen aan, de financiering/ liter melk daalt aanzienlijk, men kan efficiënter voer aankopen (grotere partijen = extra korting), mestbewerking zoals metsscheiden en deze als boxstrooisel toedienen worden interessanter. kortom mogelijkheden zat, en mocht nou aan het eind van het verhaal de dierrechten niet doorgaan, wat geeft het dan, ik bedoel baadt het niet dan schaadt het ook niet... het levert uiteindelijk alleen maar meer op. Je moet alleen een goede marktvisie hebben waardoor je efficient je toegerekende kosten in de gaten kan houden en daar zoveel mogelijk voordeel op zien te behalen.

 • marjanschaftenaar

  Dank je Gert-Jan. Ik vraag me alleen af waar men het geld vandaan haalt om bijvoorbeeld 50 koeien a €1.300 tot €1.500 te kopen. Als je daar geld voor moet lenen bij de bank kost het je ook nog eens een paar procent rente en behandelingskosten. Daarnaast als iedereen zn stal vol gaat zetten kan het melkquotum nog wel eens heel duur gaan worden en dan is het nog maar de vraag of je er geld aan over houd.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het is moeilijk om in te schatten hoe een en ander ingevuld gaat worden. Kunnen extensieve bedrijven dadelijk nog in diertal groeien omdat ze de mest op eigen bedrijf kwijt kunnen. Wordt het huidig melkquotum gedeeld door de gemiddelde melkproductie per koe? Worden daadwerkelijk staarten geteld? Het wat vroeger weidevee was kon wel weer een populair worden. Het vee wat vroeger naar de afmester ging zou wel eens in gehuurde lege stallen kunnen verdwijnen. Niet dat je aan die koe afmesten een cent verdient, maar je bouwt wel staartrechten op

Of registreer je om te kunnen reageren.