Wat vind jij ervan?

Flynth
Bedrijf

Innovatie geeft 9 procent rendementsverbetering WKK

10


Door het terugwinnen van de warmte die de schoorsteen verlaat bij een warmtekrachtkoppelingsinstallatie is een flinke energiewinst te behalen. Uit een praktijkcalculatie die bij paprikakwekerij Leo Hoogweg is uitgevoerd samen met adviesorganisatie Flynth en de installateurs van Certhon blijkt een besparing mogelijk van tien procent op het gasverbruik. Achter de wkk is daarbij een warmtepomp geplaatst, die extra warmte uit de rookgassen van de wkk haalt.


Bij bestaande wkk-installaties is het rookgas circa 50°C als het de schoorsteen verlaat. Met het tussenplaatsen van een warmtepomp is bij Leo Hoogweg de temperatuur van het rookgas teruggebracht naar nog maar 20°C bij emissie. De energie die anders verloren gaat, wordt nu via een warmtepomp nuttig gebruikt om het retourwater uit de kas op te warmen van 40°C naar 50°C. Het opgewarmde water van 50°C wordt direct in de wkk gebruikt als opwarming van het motorkoelwater, waarna het met 95°C de wkk weer verlaat.


EIA subsidie


Buiten de toevoeging van een warmtepomp, een tweede rookgascondensor, enkele leidingen, kleppen en een klein buffervat is er niets veranderd aan de bestaande verwarmingsinstallatie. Doordat warmtepompen in allerlei vermogens beschikbaar zijn, is het project uitermate interessant voor de meeste tuinbouwbedrijven met wkk’s. De investering in een warmtepomp komt in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek (EIA). Hierbij mag de ondernemer 41,5% van de kosten in mindering brengen van de fiscale winst, wat leidt tot een lagere belastingafdracht. Flynth en Certhon kunnen dit voordeel per situatie in beeld brengen.


Reductie van CO2-uitstoot

Flynth is in overleg met het Ministerie van EZ om voor deze specifieke investering een subsidiebudget toe te wijzen, vanwege de bereikte reductie van CO2-uitstoot. Voor tuinders die onder het EU-ETS systeem vallen, kan de lagere CO2-emissie de komende jaren een groot voordeel opleveren. Ook voor tuinders in het CO2-sectorsysteem is het verminderen van kooldioxide-uitstoot interessant. Hoe het CO2-sectorsysteem er precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar de verwachting is dat ook in dit systeem het verlagen van de CO2-uitstoot voordelen biedt. Kortom, een warmtepomp kan voor iedere tuinbouwonderneming met één of meer WKK’s een interessante oplossing zijn.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het is de vraag in hoeverre een staatssecretaris een eigen kleur kan geven aan het departement. Stuurt de VVD een van Aartsen type dan kunnen we het wel schudden. Oplaat misschien? bij de PvdA komt me niet direct een naam bovendrijven, maar daar zal ongetwijfeld ook goed talent rond lopen

 • Bennie Stevelink

  Het meest geschikt lijkt mij Louise Fresco van de Universiteit Amsterdam.

 • jstut

  Wat denken jullie van Helma Lodders, VVD. Zij zal de belangen van de landbouw zeker niet verkwanselen en weet goed wat er leeft en speelt in deze sector.

 • gerrit coppens
  Panellid

  wie het ook wordt, men moet werken binnen de kaders van het regeerakkoord. als daarin landbouw ruimte krijgt dan kunnen we wat van een bewindspersoon verwachten. wordt die ruimte niet gegeven dan kan een bewindspersoon ook niet meer doen dan op de winkel passen

 • rooieroza

  Kom zelf ook uit de provincie waar helma lodders woont , heb haar politiek gezien wel enigzins gevolgd en ben nou niet echt kapot van haar politieke en sociale vaardigheden ! Wel zou het een voordeel moeten dat zij en haar man een akkerbouw bedrijf hebben maar of dit politiek gezien correct is ,is ook nog maar de vraag !

 • Alette

  PvdA-er Co Verdaas is de nieuwe staatssecretaris van Landbouw geworden. Gaat dat in zijn voordeel werken of is het even slikken?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Op twitter kwam ik ook nog nieuws tegen over Co Verdaas
  www.nieuweoogst.nu/.../edoris.dll

 • Deze video al gezien van Co Verdaas? Op zoek naar naar zwevende kiezers voor verkiezing Provinciale Staten[View:http://www.youtube.com/watch?v=6Mu6zNdkHd0].

 • gerrit coppens
  Panellid

  Er zijn er meer die zichzelf profileren
  www.matijn.nl/reactie.php

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.