Wat vind jij ervan?

Betaling voor lactose in melk

6


Wie van jullie is echt overtuigd van de meerwaarde van het betalen voor lactose in de melk, zoals FrieslandCampina wil. Andere zuivelaars reageren nogal sceptisch op het plan.
Het gaat er volgens hen vooral om wat je binnenkrijgt aan melkgeld, en minder om hoe je het behaalt. Iemand met een goede verklaring?

Laatste reacties

 • Johan Harbers

  Volgens mij varieert het lactose zo weinig dat je er nauwelijks een verschil mee maakt.

 • jan1

  Momenteel is er nog weinig te doen aan het lactose gehalte. het waarderen ervan geeft bij de huidig situatie te weinig prijsverschil 0.2 cent per liter, kun je het beter maar weglaten.

 • Eric Tankink

  Als je als melkveehouder geen invloed hebt op het lactosegehalte moet je de melkprijs er ook niet aan koppellen. Bovendien is het voorstel van FC ook weinig duurzaam omdat je meer watertransport stimuleert door liters beter uitbetaalt inplaats van de negatieve grondprijs

 • beeldman
  Panellid

  Het is eigenlijk lood om oud ijzer. Het gaat er natuurlijk primair om welke prijs ge beurt en tegen welke kosten. Zeker als het zo is dat het lactosegehalte niet veel varieert maakt deze uitbetalingsvorm niet veel uit. Misschien heeft het te maken met het idee dat er een vraag toename gaat komen van lactose door de industrie of een andersoortige verwerker.

 • Martin Oldenhof

  Als ze bij de FrieslandCampina de verhoudingen anders maken dan nu (10:5:1) zou het dan een groter verschil kunnen uitmaken voor ons als melkveehouders. We hebben immers jarenlang gefokt op vet en eiwit + duurzaamheid bij de koeien, en de nieuwe generatie koeien zit al in de koe.

 • jan1

  Het lactose gehalte varieert tussen de 4,3 en 4,7% en is afhankelijk van het laktatiestadium. Buiten de negatieve grondprijs om, maakt dat een verschil in melkprijs van 0.22 cent per ltr.
  Dus eigenlijk een wassen neus.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.