Er komen steeds meer biggen bij de zeug, hulp door de diverse tools kunnen het kraamstalmanagement ondersteunen en optimaliseren. - Foto's: Ronald Hissink VarkensAchtergrond

Kraamstalmanagement: zo combineer je visuele controles en objectieve tools

Signalen herkennen in de kraamstal en tools voor objectieve metingen zorgen voor een optimale kraamtijd. Een overzicht van visuele controles en controles met objectieve tools.

De basis van een goed vleesvarken begint in de kraamstal. Voor een optimale kraamtijd waarin vitale biggen opgroeien, is het kijken naar de dieren van groot belang. Daarnaast valt er ook veel te meten aan de kraamstalperiode.

Op elk bedrijf zijn er tijdens de kraamperiode nog voldoende aandachtspunten voor verbetering. En deze zijn per bedrijf verschillend. Een goed kraamstalmanagement begint bij een optimale opfok van de zeugen en het selecteren van de zeugen.

Daarnaast is de conditie van de zeug bij het ingaan naar de kraamstal van belang. Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de zeugenuier, hoe verloopt de geboorte, hoe snel komen de biggen naar de uier en is er voldoende biest en melk beschikbaar.

Geen standaard protocol voor elk bedrijf

Er zijn zoveel onderwerpen in de kraamstal die van belang zijn voor een optimale kraamtijd, waardoor het bijna ondoenlijk is om alles in een checklist samen te vatten. “Een standaard protocol in de vorm van een uniforme checklist in de kraamstal, is dan ook niet zo eenvoudig te maken als het lijkt”, aldus Patricia van Ginderen, dierenarts bij de Varkenspraktijk.

“Elk bedrijf verschilt”, aldus de dierenarts die geen gebruik maakt van papieren lijstjes maar vooral de dieren observeert door goed te kijken wat er in de stal gebeurt. Focus op de aandachtspunten, dat kan bijvoorbeeld het verloop van het geboorteproces zijn.

De spekdikte meten in combinatie met  het gewicht van de zeugen in en uit de kraamstal geeft veel informatie over de conditie van de zeug.
De spekdikte meten in combinatie met het gewicht van de zeugen in en uit de kraamstal geeft veel informatie over de conditie van de zeug.

Breng in kaart wat er mis gaat tijdens het werpproces. Duurt het te lang of stagneert het te vaak of moet je als varkenshouder vaak ingrijpen, dan kan het een oplossing zijn om nestelmateriaal aan de zeug te verstrekken of meer rust te creëren in de kraamstal.

Ligt de focus op biestvoorziening als blijkt dat de biestcheck aangeeft dat biggen te weinig biest binnen krijgen, dan is split suckling wellicht een optie. “Hoe goed of slecht het ook gaat, er zijn altijd puntjes op de i te zetten. Het goed in beeld krijgen dan wel hebben van deze puntjes, geeft dat je bewuster de focus kunt leggen op die betreffende aandachtspunten”, geeft Van Ginderen aan.

Tools als objectief hulpmiddel

Er zijn heel veel objectieve hulpmiddelen voorhanden die als ondersteuning in de kraamstal ingezet kunnen worden. Als het goed loopt is het niet nodig om alle checks uit te voeren of uit te laten voeren. Het wel of niet inzetten van een tool is een doorlopend proces.

Ook als varkenshouder zelf kun je al veel zien als je de rust neemt om de dieren in de kraamstal te observeren. Naast visuele controles zijn er ook een heel aantal tools, waarvan een aantal ook door de varkenshouder zelf toegepast kunnen worden, zoals spekdikte meten of het wegen van biggen.

Voor de toekomst zijn er ook tools met slimme camera’s in ontwikkeling die door kunstmatige intelligentie de tijdrovende klussen van het observeren kunnen vervangen. Maar vooralsnog blijft het vooral aan de varkenshouder zelf om de vinger aan de pols te houden en samen met een externe blik van adviseurs te bepalen welke tool in te zetten voor een optimaal kraamstalmanagement. ‘Het oog van de meester’ is belangrijk op het bedrijf, maar kan niet alles waarnemen.

Zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de biest of welke biggen wel of geen biest hebben gedronken. Daarin zit de waarde van de inzet van een van de vele tools, checks of scans.

Beheer
WP Admin