ondernemen in de varkenshouderij


Home Programma Sprekers Partners Locatie Verslag 2015 Contact Aanmelden


De vorige editie van Ondernemen in de Varkenshouderij vond plaats op 8 september 2015. Lees hieronder het verslag van deze editie.

Samen werken aan een betere varkensprijs

"We moeten het samen doen als we een betere prijs voor de varkens willen beuren. Met de Dierenbescherming, de varkenshouders, de slachterij en de supermarkt." Dat betoogde Addy van Rooi, directeur van Van Rooi Meat op dinsdag 8 september 2015 tijdens het symposium 'Ondernemen in de varkenshouderij' van Boerderij in Heesch (N-Br.). Van Rooi was een van de hoofdsprekers tijdens het symposium. Zijn visie op de varkenshouderij: minder volle stallen en gezondere dieren.

Wat in veel discussies naar voren kwam is dat Nederland moet gaan voor kwaliteit en marktgericht produceren. Dat gebeurt nog nauwelijks. Dirk Govers van handelsbedrijf Vaex ging tijdens een interactieve subsessie in gesprek met zeugenhouders over bigkwaliteit. Deense biggen zijn momenteel het best gevraagd. Reden voor Vaex om een kwaliteitslabel te introduceren.

Anne-Corine Vlaardeingerbroek, duurzaamheidsmanager van supermarktketen Jumbo legde in haar drukbezochte subsessies de nadruk op vierkantswaardering van het varken, om zo het rendement in de keten te verhogen.

Tijdens de subsessies van Kathelijne Hilckmann en Peter de Haan van vleeshandel Hilckmann ging de discussie vooral over de ontwikkelingen in de huidige varkensmarkt., waarbij het volgens Hilckmann heel belangrijk is dat varkenshouders zich goed moeten afvragen in welk segment zij eigenlijk thuishoren.

Varkenshouder Michiel Taken van JSR-Hybrid ging in zijn subsessie in over zijn keuze op het gebied van kwaliteit en marktgericht produceren en ging met de deelnemers in discussie over de voor- en nadelen van die keuzes.

De laatste plenaire lezing was in handen van Dick Veerman van opiniesite Foodlog. Hij wond er geen doekjes om. "De varkenshouderij is juist niet marktgericht. Stop met ontkennen dat jullie dooor overproductie in een crisis zitten. Rusland is niet de oorzaak, maar het gevolg van de problemen." 

Al met al een inspirerende dag voor de ruim 200 aanwezigen. Lees hier het complete verslag.
 
 


kees van dooren


arvalis robathijssen drostbhzptontransgeurts mengvoedershipramsdnusciencepreferent kitrouw nutrition

Evenementen van Boerderij. Dat je 't weet.