Meegebrachte vleeswaren uit Oost-Europa vormen het grootste risico op insleep van Afrikaanse varkenspest. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Verhoogd risico op insleep varkenspest via voedsel

De deskundigengroep dierziekten varkens schat het risico op insleep van Afrikaanse Varkenspest (AVP) hoger dan in 2014. Reden is dat de ziekte nu duidelijk meer voorkomt in Polen en de Baltische Staten dan drie jaar geleden.

Het grootste riscio op introductie van het virus in Nederland vormen vrachtwagenchauffeurs en arbeiders uit landen waar AVP heerst, die besmet voedsel meenemen.

Monitoring AVP

Een introductie via wilde zwijnen ligt niet voor de hand, aangezien de besmette populaties wilde zwijnen nog ver weg zijn en de ecologische route van Polen naar Duitsland ongunstig lijkt voor de verspreiding van wilde zwijnen. “Daarnaast wordt in Nederland continu gemonitord op AVP bij dode wilde zwijnen”, vertelt Theo Geudeke, dierenarts en varkensspecialist bij GD.

Naast de invoer van besmet vlees, kan de ziekte binnenkomen via niet goed gereinigde veewagens. “Varkenshouders en transporteurs doen er goed aan hun externe biosecurity goed op orde te houden”, raadt Geudeke aan. Diezelfde oproep doet de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Daarnaast roept zij veehouders op om hun buitenlandse medewerkers te vragen om geen eten uit hun thuisland mee te nemen naar Nederland.

Meegebrachte vleeswaren uit Oost-Europa vormen het grootste risico op insleep van Afrikaanse varkenspest. - Foto: Bert Jansen

Meegebrachte vleeswaren uit Oost-Europa vormen het grootste risico op insleep van Afrikaanse varkenspest. – Foto: Bert Jansen

Wilde zwijnen

Het risico van insleep via transport lijkt beperkt. “In de afgelopen weken hebben één of twee transporten naar Tsjechië plaatsgevonden. Geen van deze transporten is in de buurt geweest van Zlín, waar de besmette wilde zwijnen zijn gevonden”, vertelt Lex Benden, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Beheer
WP Admin