Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Varkenshouders minder positief over toekomst

Varkenshouders zijn minder positief over de toekomst van hun bedrijf dan drie maanden geleden. Dat blijkt uit de Agrovertrouwensindex van Wageningen Economic Research.

Deze index is gebaseerd op de beoordeling van de huidige situatie van het bedrijf en de situatie van het bedrijf over twee tot drie jaar.

Hoewel varkenshouders nog nooit zo positief waren over de huidige situatie van hun bedrijf, de stemmingsindex steeg met ruim twee punten naar 31,4, daalde de toekomstverwachting van 22 indexpunten in het vorige kwartaal naar 12,5 indexpunten in dit kwartaal.

Deze twee vormen samen de Agrovertrouwensindex. Door de afname van de toekomstverwachting, daalde de Agrovertrouwensindex met vier punten naar een niveau van 21,6.

Ondanks de daling van het aantal varkenshouders dat positief is over de toekomst over twee tot drie jaar, stijgt het aantal ondernemers dat positief aankijkt tegen de komende twaalf maanden. De conjunctuurindex stijgt van 10 naar 14 punten.

Deze toename is vooral ingegeven doordat varkenshouders verwachten dat de opbrengstprijzen verder zullen stijgen. In combinatie met een daling van de totale productie en stijging van de kosten, verwachten zij dat de omzet en de winst toenemen.

Ook kijken varkenshouders positiever terug op de voorbije twaalf maanden dan een kwartaal eerder. Deze index steeg met 6,5 punten naar ruim 31.

Beheer
WP Admin