Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Intensieve veehouderij maakt verschil bij onderhandelingen

Het grote verschil tussen de onderhandelaars aan de formatietafel zit volgens D66-coryfee Boris van der Ham op het gebied van de intensieve veehouderij.

Dat zegt hij in een gesprek over de kabinetsformatie met partijprominenten Ger Koopmans (CDA), Loek Hermans (VVD) en Kees Vendrik (GroenLinks) voor NRC Handelsblad.

Volgens Van der Ham zit het echte verschil tussen D66, GroenLinks en misschien de VVD aan de ene kant, en het CDA aan de andere. “De intensieve veehouderij moet drastisch anders. Maar laten we ook onze boeren beschermen tegen de concurrentie uit slecht presterende landen. Ik vind dat je daar ook als liberale partij naar kunt kijken”, vindt Van der Ham.

Meest duurzaam ter wereld

Koopmans ziet dit anders. “Wij zijn al de meest duurzame boeren van de wereld”, vindt de CDA‘er. “Zeker. En dan mag het toch nog beter, wat ons betreft”, vindt Van der Ham. Hermans en Vendrik voorzien dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord wordt, vooral op welk tempo en wat er dan nog te verdienen is. Volgens Vendrik is een groene economie juist een enorme banenmotor.

Over het klimaatbeleid verwacht Koopmans dat de partijen er wel uit komen.

Beheer
WP Admin