Tijdens een kennismaking met Good Farming Balance krijgen varkenshouders een rondleiding door de Vion-slachterij. VarkensNieuws

Flinke keuze in afnamecontracten varkens

Bij het merendeel van de varkensslachterijen is het mogelijk een leveringscontract te sluiten voor bepaalde tijd.

Dat blijkt na inventarisatie door Boerderij. Er is gekeken naar gangbare varkens, geen conceptdieren. Uitzondering vormt Compaxo in Zevenaar. Dit bedrijf doet alleen zaken met de handel. Nog een uitzondering is Westfort in IJsselstein, dat geen contracten aanbiedt.

Good Farming Balance

Met Good Farming Balance heeft vleesbedrijf Vion in Nederland het meest tastbare programma voor contractlevering. Het Balance-programma van Vion biedt veehouders de keuze uit drie aflevermodules en evenzoveel prijssystemen voor de varkens. In totaal zijn dat negen keuzemogelijkheden. Vion biedt binnen Good Farming Balance de varkenshouder ook nieuwe prijssystemen om zijn prijsrisico’s beter af te dekken. Daarbij hoort ook een langetermijnprijs.

Westfleisch: BestSchwein

Het Duitse Westfleisch koopt jaarlijks 6 miljoen varkens op contractbasis, onder de contractvorm BestSchwein. De contractduur is een jaar. Als tegenprestatie ontvangt de varkenshouder na afloop een bonus, afhankelijk van het salmonella-risico van de geleverde varkens en het bedrijfsresultaat van Westfleisch.

De inventarisatie met achtergronden verschijnt dinsdag 2 mei in Boerderij weekblad.

Beheer
WP Admin