Heribert Qualbrink - Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Westfleisch vreest ongelijkheid op biggenmarkt

De Duitse vleesverwerker en veehandel Westfleisch vreest grote woede onder zeugenhouders. Vanaf 1 januari 2019 zijn Duitse boeren verplicht biggen te castreren met gebruik van een pijnbestrijder.

De Duitse QS-regelgeving schrijft het middel ketamine voor. Dit moet een dierenarts injecteren en kost ruwweg €4,50 per big.

Inkoopdirecteur Heribert Qualbrink van Westfleich vreest dat de rapen gaar zijn als blijkt dat de import van Nederlandse en Deense biggen mogelijk blijft, zonder dat deze dieren bij castratie zijn verdoofd met ketamine.

Duidelijkheid nodig

Qualbrink legt uit dat de Duitse regels nog niets vermelden over de wijze waarop importbiggen zijn gecastreerd. Het is volgens hem hoog tijd hierover na te denken en hier duidelijkheid over te verstrekken richting Duitse zeugenhouders en buitenlandse boeren die biggen naar Duitsland exporteren. Qualbrink: “Het is snel 2019. Nog zeven rondjes varkens mesten of vier worpen voor een zeug, en het is zover. Het lijkt dat regelgevers en boeren zich niet bewust zijn van de korte tijd die rest tot 2019.”

Bij Westfleisch gaat men ervan uit dat er ook na 2019 een grote markt blijft voor gecastreerde biggen. De afzetmogelijkheden van berenvlees zijn immers beperkt.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin