Varkensvlees ligt gereed voor export. De Europese varkenssector is steeds meer afhankelijk van export. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

EU steeds afhankelijker van varkensvleesexport

De exportafhankelijkheid van de Europese varkenssector is sterk gegroeid. Dat blijkt uit berekeningen van varkenseconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Reseach.

Volgens Hoste is de zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees in de Europese Unie gestegen tot 125% in 2016. Dat is 6% meer dan een jaar eerder. Hoste wijst erop dat zodra de varkensvleesexport van de EU sterk afneemt, er snel overaanbod ontstaat in Europa, met prijsdruk tot gevolg.

‘Jaarlijkse krimp varkensstapel nodig’

De econoom vertelt dat de varkensstapel in de EU ieder jaar met 2 tot 2,5% moet krimpen om te voorkomen dat het aanbod groeit. Door de genetische vooruitgang produceren zeugen namelijk ieder jaar meer biggen. De zeugenstapel in Europa kromp wel afgelopen jaar, maar onvoldoende om de productiestijging te compenseren. Dit leidt er mede toe dat de zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees in de EU zo sterk groeit.

China

De basis voor de opleving van de varkensmarkt sinds halverwege vorig jaar is wankel. Mochten China en andere landen in Oost-Azië om welke reden ook minder varkensvlees uit Europa importeren, dan zit de varkenssector met een fors probleem. Hoste waarschuwt dat door de gestegen zelfvoorzieningsgraad in de EU een volgende crisis in de varkenshouderij er wel eens dieper in kan hakken dan de crisis waar de sector nog geen jaar uit is.

Beheer
WP Admin