Foto: ANP VarkensNieuws

Vion op zoek naar vers geld

Een beursgang, boerengeld of aandelen naar private equity: Vion en aandeelhouder ZLTO zijn op zoek naar nieuwe financieringsmogelijkheden voor groei en sluiten niets uit.

Ook over hoeveel geld moet worden opgehaald, geven de partijen geen informatie – behalve dat het om substantieel geld gaat.

ABN Amro adviseert over de nieuwe financieringsmogelijkheden. Een woordvoerder van Vion benadrukt dat het zoeken naar nieuw geld uit kracht gebeurt. Het bedrijf heeft geen schulden en rapporteerde vorig jaar een beperkte werkkapitaalfinanciering van €125 miljoen, aangebracht door ABN Amro, NIBC Bank en het Amerikaanse Merrill Lynch.

Belang voor veehouders

ZLTO heeft vaak gewezen op het belang van Vion voor de Nederlandse veehouderij. Het overleveren van Vion aan de grillen van de beurs lijkt dus niet direct logisch. Het ophalen van geld bij leden van ZLTO lijkt gezien de beperkte marges in de sector lastig. Het meest kansrijk lijkt dus het verkopen van (een deel) van de aandelen aan beleggers.

Het bedrijf wil ook zeker geen onderdelen afstoten of splitsen. De synergie tussen de drie onderdelen varkensvlees, rundvlees en foodservice is belangrijk voor de onderneming. Het bedienen van de drie markten vergroot de kennis over de voedingsmarkt, de investeringskracht, het helpt risico’s beperken en geeft meer marktmacht richting retail.

De laatste jaren is veel geïnvesteerd in het sluiten en moderniseren van locaties. Ook dit jaar nog wordt €64 miljoen geïnvesteerd. Nu is volgens Vion en ZLTO, of eigenlijk formeel NCB Ontwikkeling, een volgende stap nodig. In de markt is volgens het nieuwe ondernemingsplan van Vion behoefte aan meer moderne slachtcapaciteit.

Optimaliseren voor export en groeien met concepten

In elk geval willen Vion en ZLTO dat locaties worden geoptimaliseerd voor exportmarkten en dan met name China, dat steeds meer varkensvlees en rundvlees importeert. Daarnaast verwacht Vion te kunnen groeien met ‘klantgerichte marktconcepten’ zowel nieuwe als bestaande zoals Good Farming Star (dierenwelzijn) en De Groene Weg (biologisch).

In alle drie de activiteiten – dus varkensvlees, rundvlees en foodservice – wordt volgens het plan geïnvesteerd. Wel is het bedrijf op zoek naar een betere balans. Verreweg de meeste omzet wordt nu met varkensvlees gerealiseerd en topman Francis Kint zei eerder al de meeste groei met rundvlees te verwachten. Hier zal dus in verhouding meer geld naartoe gaan.

Beheer
WP Admin