Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

Rusland tekent beroep aan tegen oordeel WTO

Het Russische importverbod van EU-varkensvlees is tegen de regels, oordeelde de WTO eerder. Tegen dat oordeel gaat Rusland in beroep.

Dat meldt nieuwssite Agra Europe. De World Trade Organisation (WTO) oordeelde dat de importban vanwege Afrikaanse Varkenspest buitenproportioneel is. De beroepscommissie van de WTO moet binnen 3 maanden met een reactie op het Russische bezwaar komen.

Russisch beroep geen verrassing

Voor de Europese varkenssector is het beroep allerminst een verrassing. De verhoudingen tussen Rusland en de Europese Unie (EU) zijn namelijk stroef. Daarnaast zegt de WTO dat een Russisch importverbod van varkensvlees uit Litouwen vanwege Afrikaanse varkenspest niet in strijd is met de regels van de Wereld Organisatie voor Diergezondheid (OIE). De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca is bang dat het nog tot 2018 zal duren voor de importban van tafel is, ondanks het oordeel van de WTO.

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca is bang dat het nog tot 2018 zal duren voor de importban van tafel is, ondanks het oordeel van de WTO.

Russische importban varkensvlees heeft EU-varkenshouders hard geraakt

De Russische importban is al vanaf begin 2014 van kracht en heeft Europese varkenshouders hard geraakt. De Russische import van varkensvlees was goed voor bijna 25% van de totale Europese varkensvleesexport. Volgens Copa-Cogeca komt dat overeen met een jaarlijkse waarde van ongeveer €1,4 miljard. De boerenorganisatie blijft daarom aandringen bij de Europese Commissie om zich in te zetten om de markt te heropenen.

Beheer
WP Admin