LED-verlichting vermindert stress bij gespeende biggen - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

LED-verlichting vermindert stress bij gespeende biggen

Gespeende biggen in een stal met LED-verlichting ervaren minder stress dan hun soortgenoten met traditionele verlichting.

Dat blijkt uit een onderzoek van mengvoerfabriek Coppens, in samenwerking met HAS Hogeschool en Rofianda Agri. Biggen kunnen soortgenoten beter onderscheiden en weten de voerbak eerder te vinden, waardoor ze eerder gaan eten. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek op het Piglet Research Centre van Coppens.

De biggen met een LED-daglichtsysteem groeien harder met een lagere voederconversie, doordat ze minder stress ervaren. Biggen gedragen zich agressiever wanneer ze meer stress ervaren. Dat vergroot de kans op staartbijten.

Lagere cortisolwaarde

De hoeveelheid stress is gemeten aan de cortisolwaarden in het bloed. Meest opvallende uitkomst is dat de biggen met een LED-daglichtsysteem een veel lagere cortisolwaarde hebben dan de controlegroep. Tijdens een rustmoment zit er een factor twee tussen de waardes, en tijdens stressmomenten was de cortisolwaarde van de controlegroep drie keer zo hoog dan die van de LED-groep.

Beheer
WP Admin