Varkenshouderij

Nieuws 2013 x bekeken

Klepkeuringen varkens verlopen beter

Het aanvragen en uitvoeren van klepkeuringen voor exportvarkens loopt soepeler dan een maand geleden.

Dat bevestigen de Overijsselse handelsbedrijven Schuttert en Dijk, die dagelijks varkens exporteren. De planning wordt minder vaak gewijzigd dan voorheen, laat men bij varkenshandel Dijk weten. Ook is er beter contact tussen keuringsdienst Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de handelsbedrijven, ervaart men bij Dijk.

Henk Bleker, voorzitter van branchevereniging Vee&Logistiek Nederland, is van mening dat de exportkeuringen van varkens 'aanzienlijk beter' verlopen dan een maand geleden. Het wekelijkse contact tussen Vee&Logistiek en de NVWA draagt bij aan betere afhandelingen van exportkeuringen, zegt Bleker. "We bellen wekelijks. Dan blikken we terug hoe het is gelopen en wat beter kan."

Maatregelen NVWA

Navraag bij de NVWA leert dat de dienst maatregelen heeft genomen om de situatie te verbeteren. Er zijn zes inhuurkrachten opgeleid en aangenomen specifiek voor exportkeurigen in het Noord-Nederland. Ook laat de NVWA weten dat zij sneller contact opnemen met de transporteurs om een alternatief te zoeken als de planning verandert. Tenslotte bekijkt de NVWA de mogelijkheid om keuringsartsen in een andere regio te plaatsen met personeelskrapte.

Verbeteringen op lange termijn

Voor de lange termijn neemt de NVWA drie maatregelen om de varkensexport soepel te laten verlopen: men wil voor eind dit jaar een groep freelancers opleiden voor de keuringen. Vanaf 1 januari wordt een nieuw, beter planningssysteem in gebruik genomen. Eind volgend jaar moet de personeelsbezetting op niveau zijn.

Volgens de NVWA zijn overigens de exportkeuringen van varkens in Noord- en Oost-Nederland altijd binnen hun zogeheten planningskader uitgevoerd, ook in juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.