Varkenshouderij

Nieuws 3070 x bekeken

Afrikaanse varkenspest teistert Russische varkenssector

In de eerste twee weken van augustus is de Russische varkenssector geconfronteerd met diverse uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

De besmettelijke ziekte waart rond in 13 regio’s in het land, waaronder Voronezh, Kursk, Penza en Tambov Oblasts. Dat meldt nieuwssite ‘Globalmeatnews’.

De grootste uitbraak in de afgelopen maanden vond plaats op 2 augustus in de oblast Kursk. Daar werd de ziekte geconstateerd op JSC Nadezda pig farm. Als gevolg hiervan hebben de autoriteiten in de periode tot en met 10 augustus al meer dan 17.000 varkens geruimd. In de nabije omgeving bevinden zich meer varkensbedrijven. Hierdoor verwacht het Russische Ministerie van Noodgevallen dat nog meer dieren moeten worden geruimd.

Serieuze kans op verdere verspreiding

De persvoorlichtingsdienst van het ministerie laat weten dat de grootste zorg van de veterinaire autoriteiten is dat vlees en vleesproducten van besmette varkens naar elders zijn afgezet. Dit houdt in dat er een serieuze kans is op verdere verspreiding van de besmettelijke varkensziekte naar andere regio’s.

De autoriteiten zijn vooral bezorgd over verspreiding naar de naastgelegen oblast Belgorod. Deze regio huisvest maar liefst 23% van de Russische varkensstapel. De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor heeft al eerder aangegeven dat een besmetting met Afrikaanse varkenspest in dit gebied desastreuze gevolgen heeft voor de Russische varkenssector. De veterinaire dienst heeft de gouverneur van de oblast Kursk opgeroepen om snel aanvullende maatregelen te nemen, om verspreiding van het virus via besmette producten te voorkomen.

Vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Naast deze maatregelen werken Russische onderzoekers hard aan een vaccin tegen de ziekte. Onlangs ontdekten zij welke delen van het DNA (genomen) een rol spelen bij de afweer tegen het virus. Deze genomen of antigenen zorgen ervoor dat de lichaamscellen resistent worden tegen Afrikaanse varkenspest. De ontdekking van genomen biedt volgens de onderzoekers goede kansen voor de ontwikkeling van een vaccin tegen de virusziekte.

De ontdekking is niet op tijd om de huidige epidemie door middel van vaccinatie een halt toe te roepen. Het duurt namelijk nog enkele jaren voor de ontdekking van de genomen leiden tot een praktisch toepasbaar vaccin.

Of registreer je om te kunnen reageren.