Varkenshouderij

Nieuws 3278 x bekeken 1 reactie

'Zeugenstal kan een kwart goedkoper'

Door te kiezen voor een standaard zeugenstal in plaats van een maatwerkstal is het mogelijk de bouwkosten 25% te verlagen. Dat schrijft veevoederbedrijf De Heus op zijn website.

In het artikel wordt gepleit voor stallen met een vaste breedte en vrije overspanning, zodat de indeling flexibel blijft. Ook de inrichting kan eenvoudiger, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het dierenwelzijn en de efficiëntie.

In het voorbeeld wordt uitgegaan van een bedrijf met 1.000 zeugen. Het goedkoopst is een vijfwekensysteem, omdat maar vijf afdelingen nodig zijn. Een kraamafdeling met 240 hokken, een afdeling voor guste zeugen en voor drachtige zeugen en twee biggenafdelingen. Voor voldoende flexibiliteit is het beter zes afdelingen voor 820 biggen te bouwen, is het voorstel.

Minder budget voor lasten

Kostprijs neemt steeds prominentere rol in op varkensbedrijven. Dat vraagt om anders naar stalbouw te kijken, vindt De Heus. Door gestegen arbeids- en mestafzetkosten is minder geld beschikbaar voor financieringslasten. Met lagere bouwkosten zakken de financieringslasten per afgeleverde big. De kostprijs van een big wordt ook bepaald door de productiewijze. De stal mag geen sta-in-de-weg zijn om een goede big te produceren, schrijft het veevoederbedrijf.

Eén reactie

  • mali

    Fomeva in Cuijk is naar de kloten gegaan door grote groepen....ziektedruk, ventilatie is bij grote groepen en minst weerbare dieren einde oefening. goedkoop bouwen betekent vaak duur varkens houden, hoor ik nog iemand over een strostal?

Of registreer je om te kunnen reageren.