Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Varkenssector koerst af op goede voerwinsten

Ondanks het financieel zeer slechte eerste halfjaar in de varkenshouderij gaan de voerwinsten over heel 2016 waarschijnlijk bovengemiddeld uitpakken.

DLV Advies verwacht in de tweede helft van dit jaar een voerwinst van €650 per zeug en €120 per vleesvarken, beide exclusief btw. Dat betekent dat de gemiddelde voerwinst over 2016 uitkomt op respectievelijk €635 en €85. Dat is hoger dan het meerjarig gemiddelde van €500 per zeug en €78 per vleesvarken.

Voerwinst zeugen

In de prognose van DLV Advies piekt de voerwinst bij de zeugen met €844 in de maand juli. Daarna zakt deze in oktober om daarna weer licht te stijgen. Bijzonder is dat het cumulatieve verloop dit jaar een afwijkende beweging maakt; vorig jaar lag de piek van voerwinsten in het voorjaar en daalt dan, nu ligt die na de zomer en blijft stabiel.

Voerwinst vleesvarkens

Bij de vleesvarkens wordt maandelijks een stijging van de voerwinst voorzien, tot deze in oktober met €142 het hoogste niveau bereikt. Daarna zakt het bedrag iets. Ook hier wijkt het cumulatieve verloop iets af, maar wat minder sterk dan bij de zeugen. In tegenstelling tot vorig jaar is het dal in het voorjaar dieper, maar de top in het najaar hoger.

Ondanks de betere cijfers is DLV Advies nog altijd pessimistisch over de financiële situatie op het gemiddelde varkensbedrijf. Door de lange periode van lage prijzen is het ontstane gat door het betere halfjaar nog niet ingelopen. Wel benadrukt het adviesbedrijf dat de verschillen tussen bedrijven groot zijn.

Beheer
WP Admin