Sector aan de slag met verlagen biggenuitval - Foto: Jan Willem van Vliet VarkensNieuws

Sector aan de slag met verlagen biggenuitval

De stuurgroep bigvitaliteit heeft het Plan van Aanpak verlaging biggenuitval aangeboden aan de staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam.

Het doel is om te komen tot een geaccepteerde biggenuitval met een open communicatie met de maatschappij. Dierenactivistenorganisatie Varkens in Nood noemt het plan van aanpak voorzichtig positief.

De staatssecretaris geeft aan verheugd te zijn dat de varkenssector het signaal serieus heeft genomen en in een korte tijd met een plan is gekomen. Afgelopen jaar was er nogal wat onrust over de lichte stijging van de uitvalpercentage van biggen.

Begeleiding in management

De stuurgroep gaat verschillende activiteiten voor de korte termijn (2016-2017) en de langere termijn (2017-2021) opstarten. Op korte termijn worden varkensbedrijven in het management begeleid door kennisverspreiding op het gebied van een goede zorg voor zeug en biggen.

Optimale toomgrootte

Op lange termijn wordt gekeken naar onder meer de optimale toomgrootte. Daarnaast is er niet alleen aandacht voor fokkerij, diergezondheid, geboorteproces en voeding, maar ook voor de maatschappelijke en ethische aandachtspunten, zoals het fokken op meer spenen bij de zeug.

Begin december eerste rapportage

De stuurgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van varkenshouders, varkensfokkerijorganisaties, dierenartsen, veevoederleveranciers, veehandel, vleesverwerkende bedrijven en de Dierenbescherming, zal in december dit jaar de eerste rapportage opleveren.

Alle deelnemers van de stuurgroep zijn mede verantwoordelijk voor de financiën en uitvoering van de activiteiten, waarbij binnenkort bij het ministerie van Economische Zaken een co-financiering aangevraagd wordt.

Beheer
WP Admin