Varkenshouderij

Nieuws 4470 x bekeken 1 reactie

Rabobank: positieve vooruitzichten varkenshouderij

De positieve marktontwikkeling in de varkenshouderij houdt komende maanden aan. De zeugenstapel in de EU is sinds eind vorig jaar 4% à 5% gekrompen. Onder invloed van de sterke vleesvraag uit China en Japan is de verwachting dat de exportgroei dit jaar doorzet.

Dat schrijft Rabobank in de marktupdate voor het derde kwartaal van dit jaar. De opleving van de varkensmarkt in het tweede kwartaal ging sneller dan verwacht, schrijft de bank. Eind juni zat de roepprijs van Vion op €1,62 per kilo geslacht gewicht, 40 cent meer dan half februari toen de varkensprijs zijn dieptepunt bereikte.

Brexit enige spelbreker op varkensmarkt

De enorme exportgroei van varkensvlees naar China droeg er tevens aan bij dat het negatieve effect van het vrijkomen van varkensvlees uit de particuliere opslagregeling beperkt bleef. In de eerste vier maanden van dit jaar voerde China 328.000 ton varkensvlees uit de EU in (+155%) en 371.000 ton bijproducten (+49%). Reden van de groeiende Chinese vraag is de gekrompen productie daar, er zijn 10% minder varkens.

Momenteel vormt de Brexit de enige spelbreker op de varkensmarkt. De daling van het pond maakt vleesimport voor het Verenigd Koninkrijk duurder.

Door de aantrekkende varkensmarkt verwacht Rabobank voor de zeugenhouders een voerwinst in 2016 die tot 15% boven het langjarig gemiddelde ligt. Voor de vleesvarkenshouderij rekent de bank met een voerwinst van 5% boven het langjarig gemiddelde.

Opleving varkensmarkt tijdelijk

De opleving van varkensmarkt is tijdelijk, betoogt sectormanager varkenshouderij Koen van Bergen. Voor een structurele inkomensverbetering zal de varkenshouderij een omschakeling dienen te maken van een aanbodgedreven productie naar een vraaggestuurde productie, gericht op diverse deelmarkten, voorziet de Raboman.

Eén reactie

  • John*

    met de daling van de zeugen zitten we de komende 2 a 3 jaar weer aan de goede kant van de streep.. daarna zal of t aantal zeugen of de productie wel weer verbeterd zijn en begint het weer opnieuw. Richt de vitalisering op t volgende dal van de cyclus zodat er dan snel ingegrepen kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.