Varkenshouderij

Nieuws 2614 x bekeken

Varkens met menselijke organen

Menselijke organen die gegroeid zijn binnenin varkens, oplossing voor het donortekort?

Dat is geen science fiction, maar het concrete doel van een onderzoeksproject van de Universiteit van Davis, Californië. Onderzoekers willen met behulp van gentechniek een menselijke pancreas (alvleesklier) kweken in de embryo's van biggen. Dat onderscheidt deze techniek van xenotransplantatie, dat is het overplanten van organen van de ene in de andere soort. Dat meldt de BBC.

Kruisingsproducten

Deze biggen hebben menselijk DNA en zijn daarmee 'chimeren', ofwel kruisingsproducten. Ze zien er wel helemaal uit als big, uitgezonderd dat ene orgaan. Tijdens de embryofase zijn de cellen met aanleg voor de vorming van de pancreas verwijderd en vervangen door menselijke stamcellen. Dat zijn cellen die in aanleg kunnen uitgroeien tot elk orgaan. De embryo's zullen 28 dagen groeien in de baarmoeder van de onderzoekszeug, waarna ze verwijderd worden en de weefsels kunnen worden onderzocht.

De onderzoekers hopen hiermee een oplossing te vinden voor het wereldwijde tekort aan donororganen.

Omstreden project

Het project is omstreden, aldus de reportage van de BBC. Het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut stelde vorig jaar nog een moratorium in op dergelijk onderzoek. De grootste angst is dat menselijke cellen door het lichaam van de big op reis gaan en zich in de hersenen nestelen, en het dier meer menselijke eigenschappen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.