Varkenshouderij

Nieuws 3441 x bekeken

Kamermeerderheid steunt actieplan varkenshouderij

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het actieplan Vitale varkenshouderij van de Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank en het ministerie van Economische Zaken. Dat blijkt uit een rondgang langs politieke partijen. VVD, PvdA, CDA en SGP zijn positief over het plan. De partijen zijn positief over de inzet van de varkenssector zelf om de sector te herstructureren.

"Het feit dat de sector zelf de handen ineen heeft geslagen en met een concreet actieplan komt, kan op steun van de VVD rekenen", aldus VVD'er Lodders. Ze complimenteert de commissie-Rosenthal.

Niets doen geen optie

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het goed dat er een stevig plan ligt. "Niets doen is geen optie. Veel bedrijven zitten in zwaar weer. Nu is het van belang dat ook andere partijen, zoals supermarktketens, slachterijen en provincies, aanhaken. Samen de schouders eronder”, aldus Dijkgraaf. Jaco Geurts (CDA) vindt het plan ambitieus. Hij vindt het lovenswaardig dat de sector en de Rabobank samen aan de slag zijn gegaan en roept de retail op een positieve grondhouding aan te nemen richting het Hollandvarken.

VVD, CDA en SGP vinden dat de keuringskosten voor varkenshouders snel naar beneden moeten om de kostprijs te verlagen.

Stevige analyse

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is eveneens positief. “Er ligt een stevige analyse waarbij de sector gaat verduurzamen. Dat is wat we willen. Kritiek dat het rapport zal leiden tot verdere schaalvergroting omdat het niet stuurt op vermindering van aantal varkens, wijst PvdA van de hand. “Ik kan me niet voorstellen dat dit plan leidt tot exponentiële groei”, zegt hij.

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat de staatssecretaris het plan omarmt. “Het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij gaat nog steeds uit van bulkproductie, verdere schaalvergroting en export. Daarmee komt het actieplan niet tegemoet aan de groeiende maatschappelijke wens van kleinschalige veehouderij”, aldus de partij.

Of registreer je om te kunnen reageren.