Varkenshouderij

Nieuws 3328 x bekeken 4 reacties

COV: Wij zijn de ketenregisseur

Het plan 'Vitale Varkenshouderij' gaat voorbij aan verhoudingen in de keten en mist aandacht voor bestaande markt- en ketenconcepten.

Dat laat de centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) weten. De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat het programma 'Varken van Morgen' en andere markt- en ketenconcepten niet zijn meegenomen in de plannen. Dat is volgens de belangenbehartiger vreemd omdat deze concepten al voldoen aan vragen van markt en maatschappij.

Omvang varkensstapel

Ook mist de COV in de planning aandacht voor de omvang van de varkensstapel. Die omvang van de varkensstapel moet volgens de organisatie staan in relatie tot kansen in de markt voor een goede verwaarding in binnen- en buitenland. In de plannen van 'Vitale Varkenshouderij' wordt uitgegaan van de huidige omvang van de Nederlandse varkensstapel. Krimp is volgens Rosenthal en de zijnen niet nodig om meer geld te verdienen in de keten.

'Misschien kun je wel met het huidige aantal varkenshouders een goede boterham verdienen'.

Volgens woordvoerder Dé van de Riet van de COV wordt er ten onrechte alleen maar gepraat over het aantal varkensbedrijven. "Als vlees goed te verkopen is kun je misschien wel met het huidige aantal varkenshouders een goede boterham verdienen." Uiteindelijk gaat het volgens Van de Riet om het basisprincipe van vraag en aanbod, waarbij over beide variabelen moet worden nagedacht. "Afzet houdt niet op bij het leveren van de varkens. Voor slachterijen is varkensvlees een grondstof voor het maken van allerlei producten waar van tijd tot tijd meer of minder vraag naar is. Dat moet in overeenstemming zijn met het aanbod", zegt Van de Riet.

Positief is de COV over de aandacht voor de export en vierkantsverwaarding van het varken. Een goede toegang tot de zogenoemde 'derde landen' maakt voor varkensvleesproducten het verschil tussen winst of verlies.<br /><em>Foto: Martijn ter Horst </em>
Positief is de COV over de aandacht voor de export en vierkantsverwaarding van het varken. Een goede toegang tot de zogenoemde 'derde landen' maakt voor varkensvleesproducten het verschil tussen winst of verlies.
Foto: Martijn ter Horst

Export en vierkantsverwaarding

Positief is de COV over de aandacht voor de export en vierkantsverwaarding van het varken. Een goede toegang tot de zogenoemde 'derde landen' maakt voor varkensvleesproducten het verschil tussen winst of verlies. Ook is de organisatie blij met de aandacht voor imagoverbetering van het eindproduct. Om dat imago goed te houden is het volgens Van de Riet belangrijk dat in Nederland gehouden varkens bij voorkeur in eigen land geslacht en verwerkt worden. "Dat voorkomt veel transportbewegingen, minder ziektedruk en zo houdt je de baten van de productie ook in eigen land." Een ander voordeel van een meer afgeschermde markt is het makkelijker kunnen promoten van een Hollands kwaliteitsproduct. Ook kunnen buitenlandse slachterijen op die manier niet hun voordeel doen met Nederlandse aanvoer.

'Het is een plan van de POV en wij zitten niet in de POV'.

De vraag of de slachterijen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de plannen vindt Dé van de Riet lastig te beantwoorden. "Het is niet een heel intensief traject geweest. Het is een plan van de POV en wij zitten niet in de POV." Over plannen van de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken om de sector met fondsen en subsidies te helpen is de COV niet enthousiast. "Bij vraaggericht produceren horen in de regel geen subsidies en fondsen", aldus Van de Riet.

Laatste reacties

 • Cees Oostrom.

  Beste heer van de Riet, U bent voor minder transportbewegingen. Juist dan moet u export van levende varkens promoten, die transporttijd is voor heel veel varkens korter naar een buitenlandse slachterij dan naar een binnenlandse.

 • John*

  er wordt er eentje bang.. ze hebben jaren een spelletje gespeeld en er goed aan verdiend.. nu gaan ze dobbelsteen verliezen en gaan de pionnetjes zelf beslissen waar ze gaan staan.

 • Johnny Hogenkamp

  Klopt Cees Oostrom, in de bovenste helft van Nederland zit geen slachterij meer en gaat vrijwel alles naar Duitsland wat minder reistijd inhoudt. Het is nog niet zo lang geleden dat men eerst vele slachterijen in eigen land opkocht en daarna meende dit kunstje in het buitenland nogmaals op te moeten voeren. Naar schatting heeft dit de varkenshouderij 2 miljard euro gekost, bijna evenveel als dat de Rabo in alle varkenshouderijen totaal financierd. Nu zijn de varkenshouders aan zet. Ik zeg niet dat het met ons plan goed zal gaan, maar al snel beter dan bovenstaande.

 • PosthouwerBoerkamp

  Het is de laatste 10-tallen jaren net een soort wedstrijd geweest, steeds iets meer, iets beter, iets scherper onderhandelen en zo lieten we ons allen opjagen en supporten door ... ja door wie ook al weer ? Er wordt nu voorbijgegaan aan het feit dat ook aan steeds sneller schaatsen of fietsen of....varkenshouden een eind komt en nu zit ieder elkaar aan te kijken wat of er mis is gegaan en wat er moet gebeuren. Het is bijzonder dat zij, die toen al bepaalden wie of er meededen aan die wedstrijd, ook nu op staan en weer gaan bepalen wat de spelregels zijn en óf je nog mee mag doen en óf je dan ook een prijs mag winnen. Ook het lid worden van POV was gratis, dus waarom geen lid worden, nu nog een jaartje betaald door PVV-geld (of heb ik dat fout), dan haken ze tenminste niet af als lid. Ondertussen was 80 % lid en heeft POV daardoor beslissingsbevoegdheid gekregen voor maatregelen voor de sector. Op het moment dat het mes uit de kast komt, wordt de achterban wakker en ....., ja wat dan..... Volgens mij is de basis niet goed en is er teveel idealisme, tenzij je de economie zo gaat veranderen zoals in Oost-Europa ook al eens is gebeurt, want met "vrijwilligheid en solidariteit" alleen redt je het niet , dáár toen niet en hier nu niet. Is dat ook geen "voer" voor NMA....? Aalt Posthouwer

Of registreer je om te kunnen reageren.