Varkenshouderij

Nieuws 998 x bekeken

Febev roept leden op om ketenakkoord uit te voeren

De Federatie Belgisch Vlees (Febev), de organisatie van slachthuizen en uitsnijderijen, roept haar leden op deel te nemen aan het ketenakkoord. Dit akkoord is maandag 23 mei in werking getreden.

Belgische leveranciers van vers vlees berekenen een toeslag door aan afnemers en storten die in een fonds voor uitbetaling aan zeugenhouders.

In het akkoord zijn alle ketenpartijen op 21 december 2015 overeengekomen extra geld te innen voor de zeugenhouderij. Dat gebeurt door een toeslag van 15 cent per kilo op de consumentenprijs gedurende een jaar. Vanwege onenigheid over de uitvoering is het akkoord pas maandag in werking getreden.

Crisisfonds voor zeugenhouders

Vanaf begin deze week berekenen Belgische leveranciers van vers vlees de toeslag door aan hun afnemers. Het geld storten zij in het zogenaamde crisisfonds. Zeugenhouders ontvangen in juni de eerste betaling van €15 per zeug. Deze wordt voorgefinancierd door de ketenpartners. Volgend jaar juni volgt de 2e betaling aan zeugenhouders. Hoeveel dat wordt, hangt af van wat er dan in het fonds zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.