Varkenshouderij

Nieuws 2442 x bekeken 2 reacties

China wil stijging varkensprijs halt toeroepen

De Chinese regering wil de alsmaar stijgende varkensprijs proberen een halt toe te roepen.

Dat meldt de Duitse nieuwssite Topagrar.com. Het Chinese ministerie van landbouw deelt mee dat de overheid in een hoog tempo haar eigen voorraden varkensvlees op de markt brengt. Door op deze manier het aanbod van varkensvlees te vergroten, hoopt zij de alsmaar toenemende stijging van de varkensprijs te beteugelen.

Volgens opgave van het ministerie van handel is vanaf december 2015 in 12 regio's in totaal al 150.000 ton varkensvlees extra op de markt gebracht. Het stadsbestuur van Peking heeft besloten dat zij in de periode van mei tot 4 juli ruim 3 miljoen kilo varkensvlees uit de staatsvoorraad extra op de markt wil brengen. Daarnaast krijgen slachterijen een premie wanneer ze hun productie verhogen.

Prijs naar €3,50 per kilo geslacht gewicht

De prijs voor varkensvlees is ondanks de extra voorraadverkoop en de gestegen import gestegen tot bijna €3,50 per kilo geslacht gewicht. De import in het eerste kwartaal van 2016 is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Eind april steeg de varkensprijs voor het eerst boven de €2,70 per kilo levend gewicht. Dat komt neer €3,46 per kilo geslacht gewicht. De consumentenprijzen zijn in vergelijking met een jaar geleden met 28% gestegen.

Chinese varkensstapel krimpt

Belangrijkste oorzaak voor de aanhoudende prijsstijgingen is de krimp van de Chinese varkensstapel door verscherpte wetgeving. De hoge prijzen voor varkensvlees stimuleren de inlandse productie, maar het duurt naar verwachting van analisten van het ministerie van landbouw nog tot 2017 voordat dit leidt tot een groter aanbod van Chinese varkens.

<em>Foto: Henk Riswick</em>
Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

  • zit er toch wat ruimte tussen de prijs hier en in china

  • exvarkensboer1

    even chinees leren dan kun je in china rijk gaan worden

Of registreer je om te kunnen reageren.