KDV introduceert binnenkort gegarandeerd vlees van antibioticavrije varkens.<br /><em>Foto: Bert Jansen</em> VarkensNieuws

Binnenkort vlees van antibioticavrije varkens

In 2016 komt het vlees onder het keurmerk KDV+ op de markt.

De Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) werkt gestaag door aan de introductie van varkensvlees van dieren met een gegarandeerd antibioticavrij leven. Varkensvlees met dit keurmerk komt van varkens die gegarandeerd nooit zijn behandeld met antibiotica.

Diergezondheid

Dat staat te lezen in het jaarverslag 2015 van de Stichting KDV. Het vlees is bedoeld voor retailers die zich nog verder willen onderscheiden op het gebied van gezondheid. Slachterij Westfort vermarkt het vlees. Volgens Jaap de Wit senior, inkoper bij Westfort, wordt hard gewerkt aan de borging van KDV+. “Een varken dat met antibiotica is behandeld, krijgt een blik in met een chip. Dit varken kan niet meer onder KDV+ worden verkocht, maar met inachtneming van de wachttermijnen nog wel in een ander concept.

Geen financieel voordeel

Dit varken brengt net zo veel op als zijn KDV+ waardige dieren. Niet blikken levert de varkenshouder dus geen financieel voordeel op”, vertelt hij. “Maar wel het risico op een boete als bij een steekproef blijkt dat toch antibiotica is toegediend”, vervolgt de Wit. Wanneer het gegarandeerd antibioticavrije varkensvlees op de markt komt, is nog niet precies te zeggen. “We onderzoeken nog welke oormerken het best geschikt zijn om behandelde dieren te merken”, besluit hij.

Beheer
WP Admin