Kerngezonde Piétrain-biggen.<em><br />Foto: Henk Riswick</em> VarkensNieuws

Varkens in Nood: ‘Plan tegen biggensterfte faalt’

Sectorbreed plan varkenshouderij om biggensterfte terug te dringen ‘is flop’, zegt Varkens in Nood. Volgens die actieorganisatie komt de sector afspraken om de sterfte 15%-20% omlaag te krijgen niet na.

Actiegroep Varkens in Nood noemt het plan om de biggensterfte terug te dringen ‘een flop’ en wijst de Nederlandse varkenshouderij op haar verantwoordelijkheid om de gemaakte afspraken na te komen. Daarbij doelt de organisatie op de in 2009 gemaakte afspraken in de Stuurgroep Bigvitaliteit. Daarbij werd afgesproken om de biggensterfte in tien jaar tijd met 15% tot 20% omlaag te krijgen.

Agrovision: biggensterfte van 12,6% in 2009 naar 13,8% in 2015

Aanleiding voor VIN om de sector op zijn verantwoordelijkheid te wijzen zijn de recente Agrovision-cijfers. Daaruit blijkt dat bij klanten van Agrovision de biggensterfte in 2015 met 0,5% is opgelopen, naar 13,8%. Ten tijde van de afspraken in 2009 lag de biggensterfte op 12,6%. De Stuurgroep Bigvitaliteit wordt gevormd door vertegenwoordigers van varkenshouders (LTO en NVV), veehandelaren (NBHV), dierenartsen (KNMvD), veevoederleveranciers (Nevedi), varkensfokkerijen (Topigs) en vleesverwerkende bedrijven (COV).

Piétrain-genetica voor magerder vlees

In een reactie bevestigen NVV en LTO dat een licht stijgende trend waarneembaar is van het aantal biggen dat de speenleeftijd niet haalt. De lichte toename is volgens de belangenbehartigers onder andere te verklaren door de inzet van steeds meer Piétrain-genetica, om daarmee tegemoet te komen aan de wens om mager vlees te produceren. Deze biggen hebben minder spek en meer spier en zijn daardoor wat gevoeliger. NVV en LTO benadrukken dat de varkenshouderij zich blijft inzetten om de uitval terug te dringen. Daarbij is het de doelstelling om elke extra geboren big groot te brengen.

VIN: duidelijk verband worpgrootte en biggensterfte

Varkens in Nood laat weten dat er een duidelijk verband is tussen de alsmaar toenemende worpgrootte en biggensterfte. De organisatie pleit daarom voor een maximum aantal biggen dat per zeug per jaar mag worden grootgebracht. Ook moet er een norm komen voor de maximale uitval. Voor de Nederlandse markt is dat volgens Varkens in Nood te regelen via eisen binnen het Beter Leven Kenmerk.

Kamer wil geen apart debat over biggensterfte

De Tweede Kamer wil geen apart debat over de hoge biggensterfte in de varkenshouderij. Marianne Thieme (PvdD) wil in de Kamer debatteren over de toename ervan. Thieme kreeg geen steun voor een apart debat hierover. Wel wil de Kamer een brief van het ministerie met uitleg over de biggensterfte.

Lees ook: ‘Biggensterfte moet omlaag’

Beheer
WP Admin