<em>Foto: ANP</em> VarkensNieuws

Rabobank ziet herstel op varkensmarkt

Rabobank-marktanalisten verwachten dat de Europese varkenssector in het tweede kwartaal van 2016 met de eerste tekenen van herstel te maken krijgt.

De krimp van de zeugenstapel in heel Europa, waardoor het aantal biggen daalt, zal in de tweede helft van dit jaar de biggenprijzen positief ondersteunen, zo meldt de bank in het Kwartaalbericht Varkens. Daarnaast stijgt de export van varkensvlees vanuit de Europese Unie.

Begin mei 60.000 ton varkensvlees vanuit PO-regeling op de markt

In de eerste maand van dit jaar werd 23,5 procent meer varkensvlees geëxporteerd dan in het jaar daarvoor. In de eerste helft van het jaar kampt de markt nog met een prijsdrukkend effect doordat vlees uit de private opslagregeling op de markt komt. Eind april, begin mei komt er 60.000 ton varkensvlees vanuit deze regeling op de markt, twee derde van het totaal volume in de regeling. “Het dal van deze varkenscyclus lijken we met het vierde kwartaal van 2015 achter ons te laten,” aldus Koen van Bergen, sectormanager varkenshouderij bij de Rabobank. “

Hogere biggenprijzen, groei Europese varkensvleesexport

Ondanks een teleurstellend eerste kwartaal van 2016 vielen de biggenprijzen hoger uit dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Een opleving die de komende maanden langzaam doorzet. Positief is ook de groei van de Europese export van varkensvlees. Zolang de prijzen absoluut gezien echter nog onder de kostprijs liggen, kunnen we nog niet spreken van echt herstel. Maar de eerste tekenen zijn hoopvol.”

Meer EU-export varkensvlees naar China

De marktanalisten verwachten daarnaast een positief effect van nieuwe milieuwetgeving in China, waardoor de productie daar afneemt terwijl de vraag groeit. Dit zou moeten leiden tot meer export van varkensvlees vanuit de Europese Unie naar China. Dit helpt om de vleesvoorraden in Europa versneld af te bouwen. Bovendien kan het leiden tot een sneller prijsherstel voor de Europese varkenshouder, zo staat in het kwartaalbericht.

Beheer
WP Admin