Door het grote aanbod van biggen staat veel zeugenhouders het water tot aan de lippen.<br /><em>Foto: Henk Riswick</em> VarkensNieuws

Helft varkenshouders Hof van Twente overweegt te stoppen

De helft van de varkenshouders in de gemeente Hof van Twente overweegt te stoppen, mits dat schuldenvrij kan. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Stil Leed in het Buitengebied en op basis van gesprekken met 36 zeugenhouders in de Hof van Twente.

Wilco Pasman, gebiedscoördinator buitengebied van de Hof van Twente en directeur van Stimuland, is een van de drijvende krachten achter het platform. “We hebben ons gericht op de sociale gevolgen van de slechte financiële situatie in de zeugenhouderij”, vertelt hij.

Negatieve berichtgeving

“Varkenshouders zijn zich bewust van hun financiële positie. Ze vinden het vervelend dat ze geen geld verdienen, maar wat hen het meeste stoort, is aanhoudende negatieve berichtgeving over de sector en het gemis aan waardering”, aldus Pasman. Volgens de gebiedscoördinator komen veel varkenshouders mede hierdoor in een negatieve spiraal. Dat uit zich soms in rancune, jegens bijvoorbeeld de voerleveranciers en/of de bank. Pasman signaleert dat mensen verharden in hun emoties en nog harder gaan werken.

Varkenshouders zien mestafzet als problematisch

De varkenshouders geven aan behoefte te hebben aan perspectief voor de toekomst. De helft overweegt om te stoppen mis er een goede regeling komt. Anderen willen duidelijkheid over de markt en hun positie in de keten. Mestafzet wordt door allen problematisch genoemd.

Pasman geeft aan dat het platform met de gemeente oplossingen wil bedenken als een saneringsregeling. “De situatie in de Hof van Twente staat niet op zich. We moeten dit landelijk aanpakken met vergelijkbare initiatieven in Noord-Brabant en Gelderland”, besluit hij.

Beheer
WP Admin